OBLJETNICA RAZBIJANJA VOJNO POMORSKE BLOKADE: / Obilježeno 26. godina od obrane Splita od napada jugoslavenske mornarice

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL/Arhiva

Izložbom fotografija ratnoga puta 1.

15.11.2017.
18:44
Miranda Cikotic/PIXSELL/Arhiva
VOYO logo

Brod "Split" bivše JNA je u jutro 15. studenog 1991. godine granatirao Split zaprijetivši da će razoriti grad, ali su pripadnici ove postrojbe snažno odgovorili i protjerali brodove okupatorske jugomornarice iz splitskoga akvatorija, oslobodivši na taj način grad pod Marjanom.

Izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović komodor Ivo Raffanelli je, obraćajući se nazočnima, istaknuo kako je zaslugama 1. obalno topničke bitnice "Kašjuni" 15. studenog 1991. godine planuo tračak svjetlosti slobode koji se prenio na druge oslobodilačke akcije tijekom Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U studenom 1991. godine silna agresija obrušila se na našu domovinu iz svih pravaca - s mora, kopna i iz zraka i u tom se mjesecu nadvio mrak nad našom domovinom, ali je Obalna topnička bitnica svojom akcijom 15. studenog 1991. protjerala neprijatelja iz Dalmacije i oslobodila akvatorij Dalmacije, donoseći tračak svjetlosti, koji se kasnije prenio na sve oslobodilačke akcije," rekao je Raffanelli. Poručio je kako Obalna topnička postrojba "Kašjuni" treba biti ponosna, jer je ona donijela svjetlost slobode koju baštinimo u slobodnoj, demokratskoj i suverenoj Hrvatskoj.

Brod 'Split' tukao po Splitu

Petar Škorić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića podsjetio je kako su u jutro 15. studenog 1991. godine Splićane probudili topnički plotuni s brodova jugomornarice. "Osjetili smo tada tko nas napada i tko je agresor na Hrvatsku," rekao je Škorić Po Škorićevim riječima, u povijesti ratovanja nije zabilježeno da brod koji nosi ime grada, kao što je to bio slučaj s brodom "Split" bivše jugomornarice, "tuče po istoimenom gradu i njegovim stanovnicima". Brigadir Jozo Škarić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda je istaknuo kako su pripadnici 1. obalno topničke bitnice "Kašjuni" 15. studenog 1991. bili "ondje gdje je trebalo biti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji udarac u Korčulanskom kanalu

Izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala Mirka Šundova umirovljeni admiral Ante Urlić je naglasio kako su pripadnici 1. obalno topničke bitnice "Kašjuni" svojim hrabrošću i htijenjem otjerali iz Bračkog kanala brodove jugomornarice. "Kasnije su ti brodovi došli u Hvarski i Korčulanski kanal ali su ih dočekali hrabri Korčulani i Pelješčani i zadali im posljednji udarac," kazao je Urlić

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako je današnji nadnevak "veliki datum za hrvatsku državu" jer je na današnji dan prije 26. godina oslobođen, ne samo Split, nego i najveći dio hrvatskoga Jadrana. "Ovo je bio 'boj za Split' koji dosad nije bio adekvatno valoriziran," rekao je Krstulović Opara. Ratni zapovjednik 1. obalno topničke bitnice"Kašjuni" Milivoj Butigan je podsjetio kako su pripadnici te postrojbe "pružili otpor suludoj velikosrpskoj politici" i oslobodili splitski akvatorij od "agresorske srpske armije. Ne raduje me činjenica da ja nakon Domovinskoga rata do sada preminulo 56 000 hrvatskih branitelja," napomenuo je Butigan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo