PRIJEDLOG KALENDARA / Objavljeno kad će početi školska godina: Zimski praznici opet u dva dijela, učitelji traže da jedan dan bude slobodan

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Zimski praznici ponovo su podijeljeni u dva dijela - prvi dio od 27. prosinca 2023. do 5. siječnja 2024. godine, s tim da nastava počinje 8. siječnja

1.3.2023.
14:57
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u srijedu na e-savjetovanju prijedlog školskog kalendara. Po njemu, nova nastavna godina počinje 4. rujna 2023., a završava 21. lipnja 2024. godine, odnosno 17. svibnja za učenike završnih razreda srednje škole.

Prvi odmor, onaj jesenski, za učenike počinje 2. studenoga 2023. godine i traje do 3. studenoga 2023. godine, s tim da nastava počinje 6. studenoga 2023. godine. Zimski praznici ponovo su podijeljeni u dva dijela - prvi dio od 27. prosinca 2023. do 5. siječnja 2024. godine, s tim da nastava počinje 8. siječnja, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BEZ GUGLANJA, MOLIMO /

Zadatak namijenjen učenicima petog razreda osnovne zbunio i mnoge s diplomama, jeste li ga u stanju riješiti?

Image
BEZ GUGLANJA, MOLIMO /

Zadatak namijenjen učenicima petog razreda osnovne zbunio i mnoge s diplomama, jeste li ga u stanju riješiti?

Drugi dio zimskog odmora počinje 19. veljače 2024. godine i završava 23. veljače 2024. godine (nastava počinje 26. veljače).

Proljetni odmor za učenike počinje 28. ožujka 2024. godine, službeno završava 5. travnja 2024. godine, a s nastavom se kreće od 8. travnja, stoji u Nacrtu odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2023./24.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praznike vratiti na staro?

Sudionici javne rasprave otvorili su raspravu o trajanju zimskih praznika. Dio prosvjetara smatra kako zimske praznike treba vratiti na staro, odnosno organizirati ih u komadu kao što je bilo nekad. Drugima pak odgovara praksa s češćim, ali kraćim odmorima.

Pojavio se i prijedlog koji je već prvoga dana javne rasprave dobio podršku učitelja i nastavnika. Po njemu, u škole bi trebalo uvesti nenastavni dan i to 6. listopada kada se obilježava Svjetski dan učitelja. Time bi se, smatraju, barem malo pažnje posvetilo dignitetu prosvjetnih djelatnika. Dan učitelja trebalo bi u školama obilježiti prigodnim programima umjesto nastavom, predlažu prosvjetari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt školskog kalendara je u javnoj raspravi do 31. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo