MEĐUNARODNI DAN SREĆE / Objavljena nova lista najsretnijih zemalja. Evo na kojem mjestu je Hrvatska, ali i kako stoje Srbi i Slovenci

Image
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL

Istraživači sreće nisu ulazili u detalje u izvješću o tome što neku državu čini sretnijom od druge. Međutim, identificirali su niz ključnih čimbenika koji općenito čine ljude sretnijima, poput socijalne podrške, prihoda, slobode i odsutnosti korupcije

20.3.2024.
8:59
Mia Slafhauzer/PIXSELL
VOYO logo

Obilježava se Međunarodni dan sreće, kojeg su Ujedinjeni narodi proglasili 2012. godine. Stoga je World Happiness Report objavio pored najsretnijih zemalja svijeta.

Prvi na listi su Finci, i to već sedmi puta zaredom. Zatim slijede Danska, Island i Izrael. Među prvih deset zemalja su još Nizozemska, Švedska, Norveška, Švicarska, Luksemburg i Novi Zeland. Čini se da je Europa najbolji kontinent za živjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se na ljestvici od 137 zemalja, smjestila na 48 mjestu. Ocjena na skali od 1-10 za Hrvatsku iznosi 6,125 dok je za prvu Finsku 7,804. Od nas su sretniji i naši susjedi. Slovenija je 22. s ocjenom 6,650, a Srbija 45. sa 6,144. Susjedi iz BiH su 71. s ocjenom 5,633.

Image
Foto: Marko Picek/PIXSELL
Image
Foto: Marko Picek/PIXSELL

Prema Svjetskom izvješću o sreći, najnesretnija zemlja na svijetu je Afganistan s ocjenom 1,859. Ispred nje je Lebanon s 2,392. Tamo gdje su Hrvati najviše otišli, u Njemačku i Irsku stanje je ovakvo. Irska je 14. s ocjenom 6,911, a Njemačka 16. s ocjenom 6,892.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači sreće nisu ulazili u detalje u izvješću o tome što neku državu čini sretnijom od druge. Međutim, identificirali su niz ključnih čimbenika koji općenito čine ljude sretnijima, poput socijalne podrške, prihoda, slobode i odsutnosti korupcije.

Cijelu listu možete pogledati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo