Objavljen zapisnik plenuma na Trgu

19.10.2011.
16:03
VOYO logo

Na plenumu su mogli raspravljati i glasati svi zainteresirani građani, pod uvjetom da se rasprava vodi u tolerantnom tonu. Svatko tko je želio imao je priliku reći svoj zahtjev ili prijedlog i to u svoje ime, a ne u ime stranke, udruge ili organizacije.

Policija je naložila da se isključi razglas, prijeteći uhićenjem organizatora službenog dijela prosvjeda. Plenum je izglasao da ne želi isključiti zvuk i da će svi prosvjednici ići na policiju ukoliko organizatori budu uhićeni. Moderatorice su obavijestile da je razglas vraćen organizatorima te da je nabavljeno alternativno ozvučenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani su redom izlazili pred plenum i iznosili zahtjeve, od ukidanja zabrane okupljanja na Markovom trgu do ulaganja u obnovljive izvore energije. Neki od govornika istaknuli su kako bi se trebali organizirati lokalni plenumi, odnosno kako bi u svakoj gradskoj četvrti ljudi trebali moći sami odlučivati o njima bitnim pitanjima, prenosi portal H-Alter.

Nakon gotovo jednosatne rasprave plenum je glasanjem usvojio zahtjeve koje je većina građana spominjala u svojim prijedlozima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izglasano pet zahtjeva

1. Odlučivanje na referendumima - građani moraju aktivnije participirati u donošenju bitnih odluka 2. Nadzor referenduma za ulazak u Europsku uniju - građani imaju pravo nadzirati valjanost provođenja referenduma. Trenutno građanski nadzor provodi samo GONG, kojega dijelom financira EU. Potrebno je uključiti i druge građanske inicijative u nadzor referenduma. 3. Demokratizacija Hrvatske radio televizije - HRT je javna televizija i morala bi davati puno više prostora hrvatskim građanskim inicijativama. 4. Revizija mirovinskog i zdravstvenog sustava - želimo besplatnu, svima dostupnu zdravstvenu skrb te transparentan i održiv mirovinski sustav. 5. Zaštita javnih dobara (zdravstvo, obrazovanje, vode, šume...) - protivimo se daljnjoj privatizaciji javnih dobara.

Kolektivno podizanje novca

Plenum je raspravljao o daljnjim akcijama. Prosvjednici su predlagali bijeli štrajk, kolektivno podizanje novca iz banaka, poništivanje glasačkih listića na predstojećim izborima, pa čak i bojkot svih kapitalističkih proizvoda. Plenum je odlučio da će zahtijevati od sindikata pokretanje generalnog štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, odlučeno je da se idući plenum održati u subotu 22. listopada u 18 sati na Trgu. Prosvjednici su izglasali okupaciju Trga, pa se pozivaju svi zainteresirani da ponesu deke, šatore i vreće. Okupacija će trajati do ispunjenja zahtjeva ili do trenutka kada građani na plenumu odluče drugačije.

Za sve detaljnije informacije vezane uz aktivnosti prije subotnjeg plenuma pratite stranicu 15october.net i Facebook stranicu 15.O (worldrevolution) in Croatia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Okupacija Wall Streeta

Vezani članci:

arti-201110150227006 arti-201110130138006 arti-201110150120006 arti-201110120161006 arti-201110060440006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo