Objava Registra udar je na Jadranku osobno

9.4.2010.
21:17
VOYO logo

"Bilo je riječi da se ova priča, neću upotrijebiti neku težu riječ, mora stišati, sve u interesu hrvatskih branitelja. Što se tiče Vlade, mi nećemo dozvoliti podjele hrvatskoga društva", rekla je kratko premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Kosor je naglasila i kako će Vlada u potpunosti zaštiti hrvatske branitelje i njihovo dostojanstvo, te najavila ubrzo šire priopćenje sa sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanku su prisustvovali predstavnici 30-ak udruga, a među njima doobro došao je bio i Tomislav Merčep koji nije imao isto gostoprimstvo na Pantovčaku.

Uz njih i Kosor, više od dva sata sastančili su i ministar branitelja Tomislav Ivić, ministar obrane Branko Vukelić, te ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ni jedan od njih baš nije bio pričljiv. Ministar Ivić je samo rekao da je "sve bilo super", te da su braniteljske udruge "bile uz Vladu kao i uvijek do sada". Upitan o zahtjevu SDP-a da se o Registru raspravlja u Hrvatskome saboru kratko je odgovorio: "Bumo videli".

Karamarko je, na upit novinara, odbio ocjene SDP-ova čelnika Zorana Milanovića koji je kazao da Hrvatskoj uz recesiju nije potrebna i "prekomjerna represija" policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to jedna politička, politikantska stranačka poezija. Ja se bavim nečim puno ozbiljnijim, a to je provođenje zakona, tako da odbijam takve insinuacije", rekao je.

Iza sastanka su progovorili i neki šefovi udruga. Predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca iz Domovinskog rata Tom Kačinari kazao je novinarima kako predsjednika Republike ne smatra izravno odgovornim za objavljivanje Registra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smatram osobno da je objava išla s Pantovčaka, ali da svi skupa trebamo biti obazriviji u izjavama, trebamo", rekao je.

Za razliku od njega čelnica Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih Slavica Hruškar bila je puno oštrija. Ponovila je svoj prijašnji stav da zbog objave dijela registra traži odgovornost predsjednika Republike Ive Josipovića koji je zapovjednik Oružanih snaga te da hitno treba provesti istragu u Ministarstvu obrane kako bio se utvrdilo na koji su način iscurili podaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedugo nakon završetka sastanka iz Vlade je, kako je premijerka i najavila stiglo priopćenje.

"Predstavnici braniteljskih udruga jedinstveni su i u osudi nekih nastojanja za stvaranjem podjela među hrvatskim braniteljima. To se prije svega odnosi na objavu dijela podataka koji su poslužili kao osnova za izradu Registra hrvatskih branitelja. Jednoglasno je ocijenjeno da je objava tih podataka usmjerena protiv Vlade, kao i predsjednice Vlade osobno", stoji u njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade nadalje poručuju kako su predstavnici braniteljskih udruga "odlučni su i u stavu da će o objavi podataka iz registra hrvatskih branitelja odlučivati oni kojih se ti podaci i najviše tiču", da su osudili kršenje zakona i Ustava te "da daju punu potporu nadležnim institucijama da istraže i provedu postupak protiv onih koji su objavom podataka prekršili zakone i nanijeli štetu onima koji su branili i stvarali suverenu i neovisnu hrvatsku državu".

Prethodni članci:

arti-201004090412006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201004080756006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo