'Objava podataka o fakultetima je zlonamjerna'

13.6.2011.
21:30
VOYO logo

U priopćenju tako stoji da je Senat Sveučilišta u Zagrebu Naprotiv u dva navrata, kao i Rektorski kolegij u širem sastavu, u javnim očitovanjima potvrdio svoje odluke o odbacivanju zakonskog paketa, njegovu povlačenju iz daljnje procedure i razložno uputio na slijed potrebnih koraka.

''1) izrada nacionalne strategije u tim trima područjima, 2) analiza predloženih nacrta i na njih pristiglih primjedaba, kao dio procesa izrade strategije, s mogućnošću da se neke od postojećih ideja i rješenja uključe u buduću strategiju, i 3) osnivanje povjerenstva koje će, vodeći računa o interesima akademske zajednice, konstruktivno sudjelovati u izradi strategije i na njoj utemeljenog novog zakonodavstva u područjima visokog obrazovanja, znanosti i sveučilišta. S obzirom na dosadašnje ponašanje resornog ministra i medijske fabrikacije koje svakodnevno dolaze iz MZOŠ-a, upozoravamo da je svako drukčije tumačenje spomenutih odluka i postupaka zlonamjerna manipulacija'', stoji u priopčenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje se kako se povodom najnovije medijske senzacije izazvane nalazima Državne revizije na hrvatskim sveučilištima, podsjeća da je Izvješće o obavljenoj reviziji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu za 2009. godinu, u skladu s načelima javnosti rada i transparentnosti potrošnje sredstava u javnom sektoru, objavljeno i svima dostupno još od 3. ožujka. na portalu Slobodni Filozofski, a cjelokupno je izvješće objavljeno na web stranici Hrvatskog sabora prije navodne medijske ekskluzive, '''pa je jasno da su i tempiranje medijske akcije i izbor prezentiranih podataka i njihova interpretacija tendenciozni i zlonamjerni''.

''Upozoravamo da sveučilišta nisu trgovačka društva, niti su vlasništvo menadžerskih i klijentelističkih grupa, nego javno društveno dobro. Znamo da će se koruptivnost određenih interesnih struktura, kao i toliko puta dosad, koristiti kao argument protiv cjelokupne akademske zajednice, ali smo, jednako tako, posve svjesni da je sada svima jasno kamo vodi komercijalizacija visokog obrazovanja i znanosti, kao i na čiju se štetu odvija. Upravo je uvođenje logike profita u visoko školstvo izravan uzrok afera u tom sektoru te je stoga doista drsko da se negativne posljedice komercijalizacije visokog obrazovanja koriste kao izlika za njegovu daljnju komercijalizaciju kroz predložene nove zakone'', ističe se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća se da je inicijativa Akademska solidarnost od početka protivnik komercijalizacije obrazovanja i znanosti i da se zalaže za neovisnu znanost i potpuno javno financirano obrazovanje, što planske objede režimskih medija, koji (stvarne i lažne) afere na fakultetima pokušavaju nevješto prišiti protivnicima novih zakona, čini potpuno smiješnima.

''Zagovaramo demokratsku kontrolu odozdo kao jedini prihvatljiv način na koji akademski radnicii studenti mogu javno visoko obrazovanje i znanost kontrolirati i njima upravljati kao neposredni proizvođači, čuvajući javno dobro od interesa pojedinaca, kapitala i potpune devastacije koja mu prijeti usvoje li se novi zakonski prijedlozi'', piše u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201106100775006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo