CIJELI PROCES / Obišli smo zagrebački Krematorij: Donosimo sve što bi vas moglo zanimati o kremiranju

Iako peći rade na plin čija je cijena višestruko skočila, cijena kremiranja i dalje je ista i jeftinija od klasičnog ukopa

22.10.2022.
21:00
VOYO logo

Nakon ispraćaja od bližnjih uz glazbu, lijes s pokojnikom odlazi na jedno tiše mjesto. Iz ovog hodnika ulazi se u hladnjače koje mogu primiti više od 150 pokojnika. Na temperaturi od 0 do 4 Celzijeva stupnja čekaju na kremiranje. Kako zaposlenici lijesove ne bi morali dizati ručno, tu su dizalice.

"Dizalice se stavljaju ispod da dignu pokojnika ispod kojih maknemo kolica i druga stavljamo ispod na koja idu", govori Matija Sakoman, voditelj Krematorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeća postaja su peći - ima ih tri, a griju se na 900 stupnjeva Celzijevih.

"Pokojnik se ovdje dovozi na našim kolicima i diže se na ove škare za uvađanje pokojnika u peć koje možete vidjeti ovdje. Dakle na škarama, prve i druge su spuštene, ove veće su dignute da vidite otprilike kako izgleda. Na škarama se nakon toga nalazi samo jedan lijes koji može ući samo u tu pripadajuću peć i vrši se proces kremacije", objašnjava Sakoman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli proces nadgleda se kroz prozorčić, a traje oko sat i pol vremena. Nakon kremiranja pepeo se u jednoj posudi nosi do stroja za mljevenje kostiju, a nakon toga sve se skuplja u urni. Zajedno s pepelom od lijesa i odjeće, a potom se zatvara ovim strojem. Kremiranje obavlja 7 krematora u 3 smjene.

Image
KREMACIJE SVE POPULARNIJE /

Krematorij otvorio svoja vrata: Ako niste bili u obilasku, povirite u galeriju i saznajte kako proces izgleda

Image
KREMACIJE SVE POPULARNIJE /

Krematorij otvorio svoja vrata: Ako niste bili u obilasku, povirite u galeriju i saznajte kako proces izgleda

"Kroz godine se navikne čovjek na svašta. Već nam je ušlo u naviku i automatski sve radimo", govori kremator Tomislav Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali s mnogo poštovanja. A u drugoj prostoriji primaju se glazbene želje i pozdravi za ispraćaj.

"Od vjerske glazbe najčešće puštamo Krist na žalu, Ave Maria, Duga cesta. Što se tiče strane ljudi traže Sinatru My Way, Leonard Cohen Hallelujah i Oliver Dragojević, Moj lipi Anđele, Ružnjakova Fala. Ima situacija kad se srce stegne malo. Ali to ne pokazujemo. Pogotovo kad su mladi ispraćaji", kaže Srećko Blažević, operater glazbe na Krematoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turu po mističnim hodnicima danas su mogli proći i građani, došlo ih je 400.

"Znatiželja, zanima me to područje, često guglam, često čitam i zašto ne. Lijepo", rekla je Marina Jambrešić, posjetiteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako peći rade na plin čija je cijena višestruko skočila, cijena kremiranja i dalje je ista i jeftinija od klasičnog ukopa. Nakon kremiranja urna se, po želji, polaže u grob ili prosipa po Sunčanoj poljani.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo