afera 'Helikopter' / Kakva je sudbina trojice pilota koji su kršili pravila: 'Kod kuće su sa smanjenim primanjima...'

Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga za provedbu specijalnih operacija je velik projekt

6.12.2019.
22:20
VOYO logo

Dok trojica vojnih pilota upletenih u aferu s preprodajom streljiva i švercom civila na let vojnim helikopterom još čekaju sankcije - ratno zrakoplovstvo nastoji ići dalje.

''Ne mogu pucati na svoj narod''

Danas je obilježen Dan Središta za obuku HRZ-a "Rudolf Perešin", a idući tjedan u Zemuniku će se otvoriti Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga i održati središnja proslava Dana HRZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjesecu vojnog zrakoplovstva svečanosti su počele obilježavanjem 27 godina od osnutka Središta za obuku vojnih pilota u Zemuniku koje ime nosi po heroju Domovinskog rata  poginulom u akciji Bljesak.

''Početak Rudolfa Perešina u Hrvatskoj vojsci počinje njegovim legendarnim preletom iz Bihaća prema Klagenfurtu 1991. godine kada je sletio gore i rekao 'Ja sam Hrvat i ne mogu pucati na svoj narod'. To su, ja mislim, najzlatnija slova koja su upisana u povijesti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva'', izjavio je Goran Huljev, zapovjednik Središta za obuku ''Rudolf Perešin“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zna se sudbina pilota koji su vozili švercera

Međunarodno središte za obuku spacijalnih zračnih snaga otvara se 11. prosinca, a 12. prosinca slavi i Dan HRZ-a. Sve u Zemuniku gdje još nije razriješena afera u kojoj je trojici pilota policija pronašla streljivo pa se otkrilo da su i svog prijatelja civila preobukli u pilotsku uniformu i povezli ga na redoviti trenažni let.

''Oni nisu na poslu, oni su kod kuće, sa smanjenim primanjima i čekaju završetak vojno-stegovnog postupka. Kad se završi taj proces, znat će se njihova sudbina'', rekao je Michael Križanec, zapovjednik HRZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potajno uvođenje civilne osobe u strogo čuvanu vojnu bazu postavilo je i pitanje sigurnosti baze. Novi zapovjednik je nekadašnji zapovjednik Borbene eskadrile.

''To je konstantan posao koji je radio i moj prethodnik i svi prethodnici prije njega. Odgovornost zapovjednika vojarne je svakako je sigurnost lokacije. Naravno da smo poduzeli mjere i poduzimamo mjere kontinuirano prema poboljšanju tog stanja'', rekao je Željko Ninić, zapovjednik 93. krila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga za provedbu specijalnih operacija velik je i važan projekt koji obuhvaća i zračnu i kopnenu komponentu obuke i zbog kojega se ne smije ugroziti povjerenje partnera.

''Iduće tri godine će se provesti obuka. Snage će dolaziti periodično na vremenski period od četiri do šest mjeseci gdje će se provoditi obuka koja će se sastojati od početne faze i napredne faze'', rekao je Tomislav Pušnik, direktor MSAP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obuci će sudjelovati Slovenija, Mađarska, Bugarska i Hrvatska. Svaka sa svojim letjelicama, naoružanjem i instruktorima.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo