OGLAS

'Kukuriku 2' s uvjetom? / Puljkov glavni strateg o suradnji Centra s SDP-om i Možemo: 'Još je prerano, osim ako Plenković povuče potez'

Image
Foto: Boris Ščitar/Pixsell

Vrh SDP-a dao zeleno svjetlo Grbinu za razgovor s Možemo! i s Centrom. Kreator pobjede gradonačelnika Splita bio je najbolja adresa za komentar

23.7.2022.
14:00
Boris Ščitar/Pixsell
VOYO logo

Pod naslovom da su "SDP i američki PR čarobnjak složili plan za rušenje HDZ-a: Stvara se Kukuriku koalicija 2" Jutarnji list je objavio da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na sastanku predsjedništva svoje stranke, održanom u petak i subotu, dobio odobrenje da povede razgovore o suradnji s Možemo! i strankom Centar.

Centar je politički očito postao zanimljiv nakon što je ta stranka na izborima u Splitu potvrdila svog gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

CRO Demoskop: Građani predsjedniku dali najnižu ocjenu, HDZ stabilan, a Marić u vrhu najpopularnijih političara

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

CRO Demoskop: Građani predsjedniku dali najnižu ocjenu, HDZ stabilan, a Marić u vrhu najpopularnijih političara

Posebnu težinu ima informacija da je na sastanku prisutan video-vezom bio i Alex Braun, američki stručnjak za političke kampanje, o kojem se krajem svibnja pisalo da ga je SDP opet angažirao, ovaj put kako bi popravio imidž stranke u mandatu Grbina kao što je to radio i u doba Zorana Milanovića.

Braun je SDP-ovcima, kako piše Jutarnji, potvrdio rejting SDP-a od 17 posto i objasnio im je odnose glasača SDP-a i Možemo! s nizom analitičkih detalja. Što se tiče zajedničkog izlaska na izbore, Mirela Ahmetović i Ranko Ostojić, te još neki, rekli su da smatraju da bi stranka na izbore trebala ići sama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako je govora bilo i o stranci Centar, čiji je predsjednik Ivica Puljak nedavno pobijedio na izborima za gradonačelnika Grada Splita, da nam komentira vijest iz SDP-a nazvali smo političkog analitičara i savjetnika stranke Centar Ivicu Relkovića, kojega se nakon splitskih izbora uz Juricu Galešića nazivalo "kreatorima Puljkovog trijumfa".

Relković nam je prvo otkrio što je prvo sljedeće na rasporedu stranke Centar: "Ovih dana će se održavati određeni sastanci Centra na nacionalnoj razini, s ciljem podvlačenja crte pod splitske izbore i njihov utjecaj na percepciju Centra i u nacionalnoj javnosti, da se vidi što će se planirati od jeseni za sve sljedeće izborne cikluse."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Centar je premlada opcija za hrvatsku javnost, bez obzira na političku prošlost stranke Pametno s jedne te Starta i Stranke s imenom i prezimenom s druge strane. Centar je prije splitskih izbora bio na dva, dva i pol posto, kako prema kojem istraživanju. A to znači da Centar još nije nacionalno proširen, njemu to tek slijedi", objasnio nam je svoj stav da bi bilo prerano za ulazak u političku suradnju poput onoga o čemu se, kako je objavio Jutarnji, govori u SDP-u:

"I sada razgovarati o nekakvom konkretnom paketu za nacionalne izbore s uključivanjem Centra, loše je i za Centar i za taj paket. Ne može Centar donijeti u miraz bilo kojoj opciji dva posto. Centar se prvo mora razviti na terenu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ostavio je otvorenu mogućnost koja bi značila iznimku: "Jedino ako će izvanredni parlamentarni izbori biti u desetom, jedanaestom, dvanaestom mjesecu, ako Andrej Plenković kaže da se predomislio, pa da će ipak ići na izbore, onda će se nakon ljeta moći otvoriti pitanje ubrzanog modela i paketa izlaska na izbore. Ali ako izbora nema, mislim da Centar prvo treba definirati sebe po ostatku Hrvatske."

"Samo tako u nekoj budućoj situaciji može donijeti optimalni plus na nacionalnoj razini. Jer, po meni, SDP i Možemo! su svom biračkom tijelu prilično jasno definirani sa svojim plusevima i minusima. Centar nije. Centar je bio u promjeni imena, od Pametno prema Centru, istodobno i u spajanjima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, kazao je, u takvim planovima ono što bi bilo ili ne bi bilo dobro za Centar, bilo bi ili ne bi bilo dobro i za stranku lijevog centra i za stranku ljevice:

"Sve ono što Centar može biti, nacionalno nije odrađeno zbog splitskih izbora u dva ciklusa koji su bili u tom trenutku prioritetni. Zato sad Centru slijedi vlastiti put i ja mislim da je trenutno bolje čak i za SDP i za Možemo! da se još neko vrijeme ide vlastitim putem. Mislim da je ovo usmjereno povezivanje prerano, barem za Centar. Osim, kao što sam rekao, ako imamo na vidiku izbore nekad na jesen."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Šetnja s lavom
Moj pas Marmaduke
default_cta
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Lijek za život
VOYO logo