'O MOJA MAJKO, O MOJA MAJKO, KAKO BOLI...'; Pogledajte snimku koja ozbiljno kompromitira hrvatsku policiju: / Toljage, bičevi...

Image
Foto: Screesnhot/Der Spiegel

Nakon brojnih optužbi na račun hrvatske policije o nasilju nad migrantima, snimka koju je jučer objavio njemački Der Spiegel je vrlo kompromitirajuća

19.11.2020.
12:09
Screesnhot/Der Spiegel
VOYO logo

Snimka koju je objavio ugledni njemački list Der Spiegel, o postupanju hrvatske policije prema migrantima – nastala u ožujku ove godine u mjestu Poljana, na granici između Hrvatske i BiH, nesumnjivo se može smatrati jednim od najozbiljnijih dokaza o tome kako izgleda pushback, odnosno, prisilno tjeranje migranata koji su ilegalno prešli hrvatsku granicu iz smjera Bosne i Hercegovine.

U ovom slučaju, koji je nekoliko mjeseci istraživala grupa inozemnih istraživačkih novinara predvođenih švicarskom autoricom dokumentaraca, Nicole Vogele, radi se o grupi migranata koja je - ilegalno - iz BiH preko Hrvatske dospjela do Slovenije. Prema njihovu svjedočenju i potvrdi slovenske policije – migranti su uhićeni na području Slovenije, bez ozljeda su vraćeni u Hrvatsku, a potom su protjerani preko granice, s ozbiljnim fizičkim ozljedama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NJEMAČKI LIST TEŠKO OPTUŽIO HRVATSKU POLICIJU: /

Tvrde da bičuju, udaraju i kamenuju migrante; Imaju i video snimku brutalnosti

Image
NJEMAČKI LIST TEŠKO OPTUŽIO HRVATSKU POLICIJU: /

Tvrde da bičuju, udaraju i kamenuju migrante; Imaju i video snimku brutalnosti

Na snimci se s hrvatske strane granice vide osobe koje su odjevene u dijelove odora hrvatske policije i specijalaca: donji dio "uniformi" im je od interventne policije, a gornji dio - od specijalne policije. Fantomke, kakva se vidi, inače imaju i pripadnici specijalne policije. Jedna osoba ima tzv. butnu futrolu za oružje, kakva je zabranjena redovnoj policiji, koriste je eventualno motoristi ili - specijalna policija. Dakle, ne radi se o osobama koje bi se nedvosmisleno moglo identificirati kao pripadnike neke policijske formacije, ali evidentno je da oni raspolažu odorama i oružjem – različitih policijskih formacija.

Pregledom snimke može se vidjeti da te osobe odjevene u kombinaciju odora komuniciraju s dvojicom policajaca koji su odjeveni u redovnu odoru granične policije i imaju zaštitne maskice na licu kakve granični policajci koriste otkako je započela epidemija koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video koji nam je ustupio Der Spiegel:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, video svjedoči da su osobe koje su toljagama i bičem tjerale migrante u komunikaciji s redovnim hrvatskim policijskim snagama, a MUP će se sigurno još morati i očitovati o tome jesu li te osobe i pripadnici policije, možda i dio tzv. koridoraca, poluslužbene formacije zadužene za "hvatanje" migranata o kojoj je pisao i Net.hr na temelju svjedočenja iz redova policije.

MUP: To je drugi val neutemeljenih optužbi na račun hrvatske policije

Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili novinarima Der Spiegela da nemaju podatke da se na taj dan i u tom području išta događalo, te su poručili da bez dodatnih detalja ne mogu komentirati incident, a nakon objave snimke, oglasili su se i priopćenjem u kojem odbacuju tvrdnje iz teksta objavljenog u Der Spiegelu, te tvrde da su suočeni "s drugim valom neutemeljenih optužbi na račun hrvatske policije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oba navedena vala optužbi dolaze iz iste kuhinje, odnosno niza nevladinih organizacija koje su djelovale, odnosno još uvijek djeluju na području Bosne i Hercegovine dok nijedna od njih ne djeluje na području Republike Hrvatske. Cilj im je isključivo i samo diskreditirati Republiku Hrvatsku, negirati činjenice da Hrvatska ima pravo na zaštitu svojih granica, a konačni cilj je stvaranje pritiska i plasiranje negativne slike u javnosti kako bi se spriječilo donošenje odluke o našem članstvu u schengenskom prostoru", stoji u priopćenju MUP-a, no činjenica je da se niti jednim navodom nisu osvrnuli na ono što je vidljivo na video snimci objavljenoj u Der Spiegelu.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo