ekonomski analitičar / Novotny o kupovini Fortenove: 'Slijedi pravna borba. Šeiku na putu stoji niz prepreka'

Vrlo često se u poslovnom svijetu događa, kaže analitičar, da osobe koje su unutar države i dobro poznaju firmu budu dio transakcije pogotovo kada su u pitanju takve velike cifre

6.11.2022.
21:07
VOYO logo

O izazovima koji su pred Vladom i Fortenovom, ali i o misteriju preuzimanja te kako će sve završiti Ilija Radić je razgovarao s ekonomskim analitičarom Damirom Novotnyjem.

"Ako je provedena financijaška transakcija kupoprodaje onda bi vlasnik trebao biti arapski investitor, ali to ne znači da on može svoja vlasnička prava može pretvoriti u vlasnička prava. Za upravljačka prava je potreban prijenos vlasništva u depozitarnoj tvrtki u Amsterdamu, a za to treba vremena i slijedi pravna borba", objašnjava ekonomski analitičar i dodaje da je investitor najavio da će sada slijediti niz mjera da se pokuša njegova transakcija provesti i u trgovačkom registru tj. depozitarnoj agenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na putu mu stoji čitav niz prepreka što u Austriji, što u Hrvatskoj. Sjetite se Mecatora i Austrije", ističe Novotny.

Novotny tvrdi da za sada ne izgleda da će DORH pronaći dovoljno materijala za podizanje istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo često se u poslovnom svijetu događa, kaže analitičar, da osobe koje su unutar države i dobro poznaju firmu budu dio transakcije pogotovo kada su u pitanju takve velike cifre. "To je česta praksa", dodaje.

Može se dogoditi da Hrvatska privremeno preuzme upravljačka prava, ali zaplijeniti ne može jer je to privatno vlasništvo, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od početka krize naglašavao sam da se mora provesti do kraja restrukturiranje duga i prenošenje u vlasnički udio inače će doći do dodatnih problema. Ovo sigurno ne koristi kompaniji. Volio bih vidjeti investitora koji bi dodao novac u kompaniji kako bi ona mogla nastaviti poslovati, ali ovako ne", zaključio je Novotny

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike