Novosti izlaze s istom naslovnicom! I porukom

"Za Čička i ostale koji nisu dobro shvatili: Obadva, obadva su pala", vrišti nova naslovnica Novosti. Migovi su opet tu i sunovraćuju se prema zemlji, samo je pozadina crvena.

6.10.2010.
18:31
VOYO logo

Naslovnica tjednika u izdanju SNV-a je nakon reagiranja Hrvatskog helsinškog odbora, točnije njegovog predsjednika Ivana Zvonimira Čička, zatim Ministarstva obrane i Glavnog stožera oružanih snaga, izazvala brojne kontroverze, ali i prijetnju novinarima Novosti

"Glavni stožer Novosti", odlučio je uzvratiti udarac. Evo što misle o njihovim priopćenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I tu se drobi o tzv. vrijednostima Domovinskog rata, o svetinjama, o uvredama branitelja etc., etc., samo se ne govori o onome što je suština priče, a to je da su autori tih priopćenja, a ne ovaj list, odgovorni za rušenje zrakoplova, čime se bavila naša naslovnica. Kao što su bili odgovorni i za kriminalno zataškavanje uzroka tragične pogibije dvanaestorice vatrogasaca na Kornatu 2007. godine, o čemu danas više nitko ne govori izuzev članova obitelji poginulih", navodi "GS Novosti".

Ističu da je ipak posebno alarmantno to što reakcija "dolazi ravno iz srca vojske", ministra Branka Vukelića i šefa Glavnog stožera OS Josipa Lucića koji su njihovu ilustraciju s naslovnice istumačili "na način da se, koliko sutra, moće očekivati dizanje borbene gotovosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao da se reprizira situacija iz latinoameričkih hunti u kojima su "glavni redaktori bili Pinochet i njemu slični, a loš tekst završavao bi cementiranjem autora na tribinama gradskog stadiona", navode Novosti.

HHO nazivaju redikuloznim, a njihovu reakciju pozivom na linč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paralela: Oružane snage RH srušile sva četiri aviona

Što se tiče primjedbi pobunjenih da su Novosti izjednačili ove Migove s "neprijateljskim" koji su srušeni kod Šibenika, pojašnjavaju da im je jedini zajednički kontekst to što su "za rušenje zrakoplova odgovorne hrvatske Oružane snage" i dodaju kako to njihovi kritičari nastoje zamaskirati.

Umjesto da se sada crvene, kao što su se ponosili obaranjem zrakoplova 1991. godine, MORH i Glavni stožer se obrušavaju na novine "koje su efektnim citatom ukazale na taj moment". Odbacuju da su manipulirali nesrećom i nanijeli štetu ugledu pripadnika OS RH te navode da je Lucić taj koji "prešućuje da je po funkciji on sam odgovoran za rušenje zrakoplova i nanošenje štete ugledu OS koja je nastala iz tog incidenta", dok je Vukelić suodgovoran za stanje u oružanim snagama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čičak, Vukelić i Lucić iskoristili su činjenicu što novine izdaje srpska zajednica u Hrvatskoj, kako bi svojim reakcijama postavili priču u etno-nacionalistički ključ, i time provocirali nove sukobe. I samo zbog toga što je izdavač Novosti SNV, ČVL - troglavi stožer za obranu čistog novinskog prostora - naše novine otpisuje kao kvalificirane komentatore stvarnosti", zaključuje "Glavni stožer Novosti" u izdanju koje je od sutra dostupno na kioscima.

Prethodni članci:

arti-201010060453006 arti-201010060355006 arti-201010060478006 arti-201010060013006 arti-201010050409006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo