sindikati ne odustaju / Novosel za RTL: 'Ne odustajemo od referenduma, očekujemo da bude raspisan'

'Vrijeme će pokazati koliko je ova današnja najava bila ozbiljna'

19.9.2019.
19:20
VOYO logo

Hrvatski građani neće u mirovinu sa 67 ako to ne žele! Suočena s više od 700.000 potpisa građana, Vlada je zaključila da ne želi referendum o kasnijem umirovljenju.  Zbog toga su Banski dvori najavili prihvaćanje baš svih zahtjeva inicijative "67 je previše", a ključan je onaj koji se odnosi na dob za odlazak u mirovinu.

Sindikati neće odustati od referenduma

Iako su mirovinsku reformu predstavljali kao nužnost koja nema alternative jer sindikalni zahtjevi stoje više od 40 milijardi kuna, danas - posve drukčija pjesma. Za oporbu - to je kapitulacija, a vladajući tumače da su poslušali bilo naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U RTL-u Danas o svemu smo razgovarali s Mladenom Novoselom, čelnikom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. On je odlučno potvrdio kako nema odustajanja od referenduma. 

''Naravno da ne odustajemo, današnja najava predsjednika Vlade da će promijeniti odlukom i u Saboru Zakon o mirovinskom osiguranju i prihvatiti sve naše zahtjeve nije ispunjenje volje građana'' rekao je Novosel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovu mišljenju tisuće građana potpisale su peticiju s ciljem da sami mogu odlučiti žele li prijedlog zakona kakav predlažu sindikati ili zakon koji je donijela Vlada. 

''Novi zakon mora biti snažan kao da se donio na referendumu''

''Ova Vlada može donijeti novi zakon. To je njezino pravo, ali ja bih samo podsjetio gospodina Plenkovića i Vladu da ako donesu takav zakon, on mora imati isti učinak kao da se donio na referendumu, jer u protivnom to bi opet bila prevara hrvatskih građana, radnika i sindikata'', zaključio je Novosel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Vlada ne donese zakon jednake snage kao onaj koji bi bio ostvaren referendumom, Novosel je uvjeren da bi ova ili neka druga Vlada, za određeno vrijeme, mogla predložiti izmjene. Sindikati očekuju da će se raspisati referendum.

Nitko iz Vlade sindikate u četvrtak nije kontaktirao, rekao je Novosel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vrijeme će pokazati koliko je ova današnja najava bila ozbiljna, ali u svakom slučaju što definitivno možemo tolerirati u ovih idućih mjesec dana jest da Vlada sama donese zakon'', komentirao je Novosel. 

Sindikati neće sudjelovati ni u kakvim razgovorima koji bi rezultirali time da se umjesto referenduma donese zakon. Čak i ako izmjene zakona budu posve identične onima koje žele sindikati, njima je najvažnije da takav zakon ima jednaku snagu kao da je donesen nakon referenduma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo