Milanović bocka Plenkovića / Novog ravnatelja VSOA-e treba predožiti Banožić, a imenovati Milanović. Slijedi li sada još jedna runda sukoba?

Dok se čeka rasplet te priče, Zoran Milanović bocnuo je Andreja Plenkovića zbog njegova govora na Općoj skupštini UN-a

24.9.2022.
21:30
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović kadetima je podijelio beretke, a ravnatelju vojne obavještajne agencije prijedlog za razrješenje koje treba potpisati i premijer. O razlozima, predsjednik ne želi.

"Ne radi se o osobnoj odgovornosti, nego o zapovjednoj odgovornosti. I o slučajevima koji su se ponavljali, to je trebalo iskorijeniti. S obzirom da se to nije dogodilo, da je izvješće, a to mogu reći, porazno. Žao mi je da se to dogodilo i što nisam imao izbora", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pravo izbora, dođe li do razrješenja dobiva ministar obrane Mario Banožić, koji predlaže novog ravnatelja, a imenuju ga premijer i predsjednik. I eto plodnog tla za novu rundu sukoba!

Image
GLASNOGOVORNIK VLADE /

Milić o razrješenju šefa VSOA-e: 'Plenković još nije vidio izvješće, ali sve takve treba sankcionirati'

Image
GLASNOGOVORNIK VLADE /

Milić o razrješenju šefa VSOA-e: 'Plenković još nije vidio izvješće, ali sve takve treba sankcionirati'

"Nema prijedloga ministra Banožića. Zar ne razumijete da taj čovjek nema nikakvu autonomiju i ako dođe neki prijedlog, ako se uopće razriješi generala Kindera. I to će bit usklađeno nekim stranačkim kanalima i ja bih na to trebao pristati, nakon što to pročitam u novinama. To su stvari koje se prethodno moraju dogovoriti iza zatvorenih vrata", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon te izjave stigla je i reakcija iz MORH-a.

"Ministar obrane u svom radu poštuje i provodi zakon. Naglašavamo da je Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske izričito propisano da kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije predlaže ministar obrane", izjavili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će odigrati premijer, znat će se nakon njegova povratka iz New Yorka gdje je sinoć govorio na Općoj skupštini UN-a. Uz ostalo, zatražio je i promjenu izbornog zakona u BiH.

"Bošnjački lideri javno su priznali da nemaju istinske namjere postići dogovor s hrvatskim liderima u BiH glede izborne reforme u skladu s odlukom Ustavnog suda. Jedini način je da Visoki predstavnik Christian Schmidt djeluje i iskoristi svoje bonske ovlasti. Hrvati u BiH ne traže usluge, samo jednakost", komentirao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik kaže da je premijer zakasnio, smatra da je visoki predstavnik reagirao baš nakon što je on održao svoj govor u NATO-u, u kojem je rekao da bez korištenja bonskih ovlasti, visoki predstavnik gubi smisao.

"Taj gospodin sprčka tamo nekakvu kašu, koju onda da u javnu raspravu. Dakle, imaš ovlasti, nemaš ovlasti. Ne daješ u javnu raspravu, nego postupaš kao suveren s ovlastima. Izazoveš i daš vremena bukačima da se organiziraju, izađe ti 5 tisuća galamdžija na ulicu, ti se prepadneš i odeš u Njemačku ženiti kćer", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko BIH su se složili, hoće li predsjednik i premijer iznenaditi i s Kinderom saznat će se kad se ponovno nađu na istom kontinentu.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo