Nikako do primopredaje / Novo kašnjenje u splitskom škveru: isporuka broda za ratnu mornaricu opet odgođena

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Opet se kasni s isporukom prvoga od pet obalnih ophodnih brodova, a prema novim najavama primopredaja bi se trebala dogoditi do kraja godine

5.7.2017.
9:35
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Prvi od pet obalnih ophodnih brodova koje "Brodosplit" gradi za Ministarstvo obrane nije isplovio iz splitskog škvera, a čini se da neće ni do kraja godine, prema informaciji koju je iz MORH-a dobila Slobodna Dalmacija.

Početkom mjeseca je na svečanom porinuću Zdravko Jakop, državni tajnik u MORH-u, kazao da bi se u sljedeća tri mjeseca, trebalo obaviti opremanje broda i ispitivanje njegovih tehničkih karakteristika. U prošlosti su predviđanja bila još optimističnija,  pa se u studenome 2014. godine govorilo da će biti izgrađen za samo 12 mjeseci. U prosincu je iste godine potpisan ugovor o gradnji, a najavljena je izgradnja za 15 mjeseci, no nakon dvostruko dužeg roka, punih 31 mjeseci, brod je i dalje u škveru.

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Nakon dugih 16 godina porinut prvi domaći vojni brod

>> Brodosplit mora vratiti dug Jugobanke: Sa 8 završili na 76 milijuna kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Hrvatske tvrtke na najvećem sajmu vojne i obrambene industrije: Brodosplit se predstavlja s novim adutom

Iz MORH-a su ovo novo kašnjenje u realizaciji projekta objasnili kašnjenjem u izradi glavnog projekta i radioničke dokumentacije. "Ugovorom je definirana mogućnost da se tijekom izrade glavnog projekta mogu primijeniti i bolja rješenja od predviđenih pretprojektom, a mogu biti inicirana od graditelja, naručitelja i klasifikacijskog društva. Sve izmjene koje je predložio graditelj, a koje je naručitelj odobrio, predstavljaju poboljšanja i ista nisu povećala vrijednost ugovora"  prenosi Slobodna Dalmacija.

Dodali su i da je primopredaja planirana do kraja 2017. godine, odnosno nakon uspješno provedenih prijemnih i verifikacijskih ispitivanja, nakon čega će se nastaviti ugovorena izgradnja četiri broda iz serije, dok iz Brodosplita nisu komentirali kašnjenje, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo