EVO KAKO JE DOŠLO DO OVOG / Novinarka zbog sramotnog prizora sučelila ravnatelja s neugodnim pitanjem: 'Biste li dva člana svoje obitelji smjestili u isti krevet?'

Što se dogodilo i kako je moguće da dvije pacijentice budu smještene u jedan mali bolnički krevet

19.4.2023.
19:21
VOYO logo

Dvije starije pacijentice na jednom krevetu koji bi trebao biti samo za jednog čovjeka. Ovaj šokantan prizor fotografiran je u Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu i objavljen na Facebooku.

Što se dogodilo i kako je moguće da dvije pacijentice budu smještene u jedan mali bolnički krevet u RTL-u Danas Kristini Čirjak rekao je ravnatelj Tomislav Dujmenović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je došlo do ovoga?

Ravnatelju, fotografije su sve šokirale. Kako je moguće da je došlo do toga da dvije pacijentice budu smještene u jedan krevet?

"Prije svega ja se želim ispričati i pacijenticama i njihovim obiteljima na situaciji koja se dogodila u petak u našoj bolnici. Iako situacija nimalo lijepo nije izgledala, ali moram reći požrtvovnošću i upravo borbom svih naših djelatnika - uspjeli smo spasiti živote svih ugroženih pacijenata. U jednom trenutku, znam da je to sve bila nelagoda za pacijente, ali bilo je neizbježno i jedini mogući scenarij. Jer na taj način smo spašavali živote drugih pacijenata. Naime, u petak između 13 i 15 sati u OHBP-u je bilo preko 60 pacijenata, veliki broj teško bolesnih pacijenata kojima je trebao pregled, dijagnostička obrada, hospitalizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIJE ŠALA /

Prizor iz hrvatske bolnice šokirao javnost: Dvije pacijentice na istom krevetu! 'Bilo je neizbježno...'

Image
NIJE ŠALA /

Prizor iz hrvatske bolnice šokirao javnost: Dvije pacijentice na istom krevetu! 'Bilo je neizbježno...'

U tijeku od sat vremena došla su tri teška bolesnika kojima je trebala reanimacija, respirator i smještaj u hitni boks. U jednom trenutku zbog nedostatka prostora na istom ležaju bile su dvije ženske osobe. Vrlo kratko dok nije pronađen adekvatan smještaj. Zbog težine situacije i ja sam došao, radio sam u ambulanti, odmah sam pozvao ravnateljicu Zavoda za hitnu medicinu i zamolio da se iz rubnih područja županije svi pacijenti voze u okolne bolnice, dao zadatak internistima da sve bolesnike probaju smjestiti u okolne bolnice. Za nekoliko sati situacija bila pod kontrolom."

Što ste poduzeli da se to više ne ponovi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I prije smo bili svjesni situacije. Naša situacija je kao u većini drugih bolnica. Već od ranije, u dogovoru s Ministarstvom mogli smo naše pacijente iz OHBP-a preseliti u okolne bolnice. Isto tako, u dogovoru s Ministarstvom dobili smo dozvolu da naš Zavod za hitnu medicinu iz rubnih područja županije izvozi sve bolesnike u okolne bolnice da bi se smanjio pritisak. No, nije tako uvijek."

Neugodno pitanje

Je li ovo uobičajena situacija ili izolirani slučaj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je izolirani slučaj u kojem smo spašavali ljudske živote. Ja se nadam da se to više neće dogoditi. Ali spašavali smo živote drugih pacijenata."

Smatrate li ove uvjete humanima? Biste li dva člana svoje obitelji smjestili u isti krevet?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo spašavali ljudske živote. To je bio jedini način u tom trenutku. Bolesnika je trebalo staviti na respirator, u boks i premjestili smo pacijenticu. Ja bih i svoju obitelj, da bi je spasio, isto tako postupio."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo