Izmjene u zakonu / Novinari prosvjedovali u Zagrebu i Splitu: 'Zahtijevamo da se 'Lex AP' u potpunosti odbaci'

Image
Foto: RTL

Prosvjed se odvija i u Split, a Hrvoje Zovko je istaknuo da je ponosan na činjenicu da HND ima dva prosvjeda protiv zakona kojim premijer Andrej Plenković želi u super izbornoj godini +ušutkati sve kritičke tonove koji mu ne idu u prilog'

31.1.2024.
12:21
RTL
VOYO logo

Na prosvjedu Hrvatskog novinarskog društva (HND) protiv "lexa AP" u srijedu u 11 sati na zagrebačkom Markovu trgu okupilo se više stotina ljudi, a predsjednik HND-a Hrvoje Zovko uvodno je kazao da traže povlačenje članka koji govori o kaznenom djelu curenja informacija iz istraga.

"HND zahtijeva da se "lex AP", zakon opasnih namjera, odnosno Članak 307.a u potpunosti odbaci. Mi od toga ne odustajemo. Vjerujte nam, neće nam biti nikakav napor ponovno doći ovamo ako to ne učinite", rekao je Zovko na pljesak okupljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Riječ je o trenutačnom prijedlogu izmjena Kaznenoga zakona, prema kojima neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka, postaje kazneno djelo. Premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa Ivan Malenica najavili su u utorak da će Vlada u drugo čitanje izmjena zakona dodati i odredbu o nemogućnost kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

"Jučerašnja parada s izmjenama u pet do 12 nije ništa nego jeftini politički trik kojim su Plenković i Vlada pokušali izbiti argument opravdanih kritika novinara i svih kojima je stalo da živimo u poštenom i pravednom društvu", rekao je Zovko. Iako novinari ne mogu biti kažnjeni prema tom zakonu, Zovko je upozorio kako će novinari i dalje moći biti maltretirani. "Užasnuti smo činjenicom da nas nijednom niste demantirali kako se novinarima i novinarkama neće oduzimati mobiteli i laptopi sa svim sadržajem u njima. Do utvrđivanja što je javni interes u sudskim postupcima, trajat će višemjesečno maltretiranje naših kolegica i kolega i zastrašivanje zviždača", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OGLASIO SE PREDSJEDNIK /

Milanović o Lex AP: 'Pomilovat ću svakoga tko dođe pod udar tog zakona'

Image
OGLASIO SE PREDSJEDNIK /

Milanović o Lex AP: 'Pomilovat ću svakoga tko dođe pod udar tog zakona'

Istovremeno, prosvjed se odvija i u Splitu, a Zovko je ocijenio kako je ponosan na činjenicu da HND ima dva prosvjeda protiv zakona kojim premijer Andrej Plenković želi u ovoj super izbornoj godini "ušutkati sve kritičke tonove koji mu ne idu u prilog".

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

POGLEDAJTE VIDEO: Burno zbog 'Lex AP-a'. Dio oporbe se pokupio iz sabornice prije glasanja: Grbin krenuo, a za njim pola oporbe

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo