Novinari Glasa Istre najavili borbu za svoja prava

Povjerenik Sindikata novinara - podružnice Glasa Istre Bojan Žižović ocijenio nezakonitom odluku uprave tvrtke 'Glas Istre novine' d.o.o.

2.3.2010.
22:44
VOYO logo

''Time su novinari dovedeni u poziciju da ne znaju za koga rade, s čijim sredstvima, tko im je poslodavac, tko će im isplaćivati plaće i mogu li uopće novine izlaziti u takvim uvjetima'', istaknuo je Bojan Žižović.

Dodao je kako takvih nepoznanica ne bi smjelo biti u tom odnosu te da takvo postupanje prema radnicima Glasa Istre smatra nezakonitim. Sindikat isključivo traži da se poštuje Zakon o radu, rekao je, dodajući da je ozračje među radnicima takvo da nitko ne želi potpisati nove ugovore budući da se njima bitno umanjuju njihova prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime,nakon samoubojstva potpredsjednika uprave Glasa Istre Đanija Bažona, u javnost su procurile informacije o 110 milijuna kuna duga Glasa Istre zbog neracionalnoga i visokorizičnog poslovanja, to jest dizanja golemih kredita.

Uprava Glasa Istre na čelu sa Željkom Žmakom i članom uprave 'Puljanka grupe' Albertom Faggianom, u čijem je vlasništvu 12 posto udjela Glasa Istre, osnovala je nove dvije tvrtke kćeri – 'Glas Istre novine' d.o.o. i 'Glas Istre trgovina' d.o.o. budući da je tvrtka 'Glas Istre' d.o.o. u blokadi i vjerojatno joj prijeti stečaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatečeni novonastalim stanjem, novinari Glasa Istre, uz potporu SNH i Hrvatskoga novinarskog društva, odbili su potpisati ugovor o prijelazu u novu tvrtku jer im nije zajamčeno poštovanje kolektivnog ugovora koji im osigurava stečena radna prava.

Predsjednica ogranka HND-a Glasa IstreDanijela Bašić-Palković istaknula je da taj ogranak daje punu potporu nastojanjima sindikata u pregovorima s poslodavcem vezanim uz poštovanje zakonske obveze 'prijenosa postojećega kolektivnog ugovora'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je prenijela stajalište predsjednika HND-a Zdenka Duke, koji također podupire nastojanja novinara da sačuvaju kolektivni ugovor, puna radna prava, novinarsku profesionalnost i dostojanstvo.

''Sa žaljenjem konstatiramo da se zbog nečijih kriminalnih interesa jedan vrlo ugledan dnevnik pokušava baciti na koljena. Stoga tražimo od državnog odvjetništva da temeljito ispita što se događalo iza kulisa'', stoji u Dukinom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnji glavni urednik 'Glasa Istre' koji je u novoj tvrtki obnašatelj dužnosti glavnog urednika Dražen Dobrila rekao je kako tu dužnost trenutačno obnaša volonterski, pri čemu je dodao kako, solidarizirajući se s radnicima u redakciji, ugovor o radu s 'Glasom Istre novine' d.o.o. neće potpisati dok ga ne potpišu i ostali novinari. Zauzima se za to da se u novu trvrtku, osim kolektivnog ugovora, prenesu i statut dnevnika i etički kodeks.

Član SNH podružnice 'Glasa Istre' Zoran Angeleski smatra da se novinari bore za slobodniji 'Glas Istre', slobodniju Pulu i Istru, a direktorima nekih javnih poduzeća u Istri postavlja pitanje po čijem su nalogu ''bez znanja građana i poreznih obveznika 'Glasu Istre' posudili oko deset milijuna kuna''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201002110429006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo