NOVINAR KOJI JE OTKRIO AFERU / Vlahović opisao cijeli tijek istrage: 'Ovaj slučaj Lovrinčević nije slučajnost. Znao sam što i kako radim'

Image
Foto: Screenshot/HRT

Izlaze nove pojedinosti tajno snimljenih razgovora bivšeg savjetnika ministra gospodarstva s novinarom Marinom Vlahovićem o izvlačenju novca iz Ministarstva

13.12.2023.
23:21
Screenshot/HRT
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković smijenio je ministra gospodarstva Davora Filipovića i njegovog savjetnika Juricu Lovrinčevića. Filipovićeva smjena uslijedila je nakon što je tjednik Nacional objavio članak u kojem navodi da je njegov posebni savjetnik Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca. Tjednik je potom objavio i audiozapis razgovora Lovrinčevića i novinara Mreže TV.

U međuvremenu izlaze nove pojedinosti tajno snimljenih razgovora bivšeg savjetnika ministra gospodarstva s novinarom Marinom Vlahovićem o izvlačenju novca iz Ministarstva i plasiranju informacija nekim medijima i dijelu oporbe. U Otvorenom HRT-a o aferi su govorili novinari Marin VlahovićBerislav Jelinić i Gordan Malić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJDUGOVJEČNIJI MINISTAR /

Butković o još jednoj smjeni u Vladi: 'Filipovićev nasljednik do Božića? Moguće, ali to neću biti ja'

Image
NAJDUGOVJEČNIJI MINISTAR /

Butković o još jednoj smjeni u Vladi: 'Filipovićev nasljednik do Božića? Moguće, ali to neću biti ja'

Marin Vlahović rekao je kako se trebaju sad ozbiljnije stvari dogoditi, a ne razvodnjavanje kroz medije - tko je što rekao. 

"Određene radnje su u tijeku i vjerujem da će rezultirati određenim postupcima. Ovaj slučaj Lovrinčević nije slučajnost. Znao sam što i kako radim. Način na koji sam radio ovo istraživanje imao je svoju dinamiku, kronologiju i pravila. Od Lovrinčevića nisam primio ni lipe ni centa. Kad sam otvarao YouTube kanal, tražio sam donatore, pa sam ga pitao, a on kao privatna osoba nije pokazao interes da pomaže mom istraživačkom radu. Ostali razgovori se odnose na financiranje televizijskog kanala Mreža. U prethodnoj sezoni kad se snimalo, nisam ništa dogovarao, bio sam suradnik na emisiji. Nisam sudjelovao u nikakvim financijskim aranžmanima. Kad sam počeo svoj projekt, postao sam svjestan određenih radnji i tada sam inicirao svoju istragu", rekao je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo što se dogodilo s ovom Mrežom TV, to je jedan model funkcioniranja'

Nastavio je opisivati kako je išao tijek istrage.

"Pa ja bih se usudio reći da cijela ova vlada, Andreja Plenkovića, je u tom smislu, u odnosu prema medijima, izrazito koruptivna. Moji prvi kontakti koji su bili preko gospodina Marka Ljubića s potpredsjednikom vlade Tomislavom Medvedom, koji je molio, de facto, da prestanem komentirati njega u nekim svojim postovima i nudio je na neki način suradnju. Pa, tad se radilo u nekih financijskim aranžmanima i trenutno nisam ni pisao, nisam radio ni na Mreži. To je bilo nakon potresa na Banovini. I tada, pošto sam istraživao tamošnje malverzacije, koje su i dovele do toga da je gospodin gradonačelnik Dumbović optužen i da su istrage neke inicirane. Nažalost, to je samo mali dio kriminalne materije koja se tamo dogodila. Dio ja povezujem i sa krugom ljudi oko gospodina Tomislava Medveda, potpredsjednika vlade. Ja sam mu kazao neke apsurdne kriminalne stvari koje se tamo odvijaju i on ništa nije poduzeo. Ali ono što sam kasnije saznao da i Ministarstvo branitelja financira neke opskurne medijske projekte, tiskovine koje nemaju puno veze. Da li se dio tog novca nekome vraća ili ne, ja ne znam. Ali ovo što se dogodilo s ovom Mrežom TV, to je jedan model funkcioniranja. To nije eksces, to nije incident. To je ovako jedan primjer zbog tog razgovora, zbog načina koji se to odvija, što je cijela Hrvatska sada poslušala. Ali to nije jedini takav model, to je model koji se događa u drugim tvrtkama, drugim televizijama i u odnosu drugih ministarstava prema tim medijima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominju se druge televizije

"Spominju se Nova TV, spominju se odnos Lovrinčevića i Davora Filipovića s Novom TV. Tako da vrlo jasno se može matematičkom analizom što je tržišna vrijednost, što promovira određenu tvrtku državnu, a što promovira određene pojedince ili osobe. Tu se vidi da postoje neki sukobi interesa i neko pogodovanje nekome. Jedno je Mreža TV, ali što je s velikim televizijama? I ako su velike televizije u toj mjeri ulazile u poslove s Lovrinčevićem, kako onda možemo govoriti opće o slobodnom novinarstvu", pita se Vlahović.

POGLEDAJTE VIDEO: Mlinarić i Benčić za RTL: 'Nemoguće je da Plenković 30 puta nije znao što mu se događa pred očima'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo