NOVI VODENI VAL PRIJETI UGROŽENIM PODRUČJIMA: / U Kosinjskoj dolini proglašeno izvanredno stanje, poplavljeno 20 kuća

Image
Foto: PIXSELL

Dok Hrvatska Kostajnica i jasenovački kraj ponovno strahuju od Save i Une, u Kosinjskoj dolini već je proglašeno izvanredno stanje.

18.3.2018.
10:47
PIXSELL
VOYO logo

Iako je visoki vodeni val Kupe i Save već prošao sisačkim područjem, zbog obilnih kiša vodostaji rijeka u nedjelju su ponovno u porastu, doznaje se u sisačkoj ispostavi Hrvatskih voda. Tako je vodostaj Save kod Jasenovca u protekla dva dana pao za 100 centimetara, no zbog kiše u nedjelju ujutro ponovo se približio granici od 900 centimetara, kada se proglašava izvanredno stanje.

Inače, dva interventna tima HGSS-ove stanice Novska, s dva čamca i tri vozila, već šesti dan su na terenu i u suradnji s Hitnom medicinskom pomoći i Hrvatskim Crvenim Križem dostavljaju namirnice i pomažu u sanitetskom prevozu, a jedan tim raspoređen je na područje Novske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Una kod Hrvatske Kostajnice opet raste 3 centimetra na sat, pa je vodostaj u nedjelju u 8 sati iznosio 415 centimetara, a na snazi su ponovo izvanredne mjere obrane. Pukotine na kostajničkoj osnovnoj i srednjoj školi, kako su ustanovili statičari, nisu posljedica klizanja tla, pa su učenici pozvani da se u ponedjeljak vrate u škole.

I vodostaj Kupe je u porastu uzvodno od Siska, pa su kod Farkašića i Šišinca na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje je stalno pod nadzorom u Letovaniću, gdje su pripadnici Hrvatske vojske zečjim nasipima zaštitili najugroženije obiteljske kuće. Međutim, objekte u vikendaškim naseljima kod Letovanića, Starog Broda i Žažine, nije bilo moguće zaštititi, pa su mnogi već pod vodom.

Kosinjska dolina

U poplavljenoj Kosinjskoj dolini proglašeno je izvanredno stanje, vrhunac vodenog vala tek se očekuje. Voda je prodrla u neke objekte, stanovnicima je isključena struja. Ceste su poplavljene pa 500-tinjak ljudi na tom području ovisi o čamcima. Na terenu su sve interventne službe, javlja HRT

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održan je sastanak Stožera Civilne zaštite općine Perušić, a njegov načelnik Mihael Kurteš izjavio je da razina vode raste 5 cm na sat. Pod vodom je kameni Kosinjski most. Područja Gronjeg i Donjeg Kosinja su bez struje te 40 pripadnika Civilne zaštite i Crvenog križa dovozi čamcima agregate za struju i druge potrepštine. Za sada je 20 kuća pod vodom.

Iako je stanje teško, u Hrvatskim vodama nadaju se da se neće ponoviti 2010. kada je razina vode na tom području dosegnula točku od 910 cm i poplavila 150 kuća. Timovi Crvenog križa na području Kosinja već danima dežuraju te pomažu ugroženim stanovnicima u dizanju namještaja i zbrinjavanju stoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ureda ličko-senjskog župana Darka Milinovićapriopćeno je da će zbog poplave u Kosinju i Kosinjskoj dolini, uzrokovane izlijevanjem rijeke Like, župan proglasiti stanje elementarne nepogode.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo