NOVI UDARAC ZA HRVATSKU: / Odbijen zahtjev za poništenje arbitraže u slučaju INA-MOL; moramo platiti i 450.000 franaka troškova

Image
27.10.2017.
12:38
VOYO logo

Ovu je odluku za spomenutu televiziju komentirao Miljenko Giunio, pravni stručnjak za arbitraže.

"Naš zahtjev, naša revizija kako je oni zovu, za poništaj arbitražne odluke je odbijen. Moramo platiti troškove sudu, protivnoj strani i nažalost svi argumenti koje smo iznosili su odbijeni. Detaljnu analizu još uvijek nisam mogao napraviti, ali znam otprilike iz onoga iznesenog u javnosti. S naše se strane spominjala potencijalna vezanost jednoga od sudaca, koji je bio problematičan sam po sebi od početka, a ozbiljniji argumenti bi bili oni koji su se ticali arbitražnog postupka, da neki dokazi nisu uzimani u obzir, vjerojatno se misli na svjedoke i to da neki argumenti nisu razmatrani u pravorijeku, što je malo teže prihvatiti. U tom postupku, da se vratimo unatrag, pitanje je jesmo li mi te dokaze koji nisu bili izvedeni mogli na neki način postići. To ovisi kako je vođen proces. Ova odluka je konačna i arbitraža se mora poštivati'', rekao je Giunio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDMET REPUBLIKA HRVATSKA PROTIV MOLA: /

Odluka o poništaju arbitražnog pravorijeka tek se očekuje; odbijen zahtjev za suspenzivnim učinkom

Image
PREDMET REPUBLIKA HRVATSKA PROTIV MOLA: /

Odluka o poništaju arbitražnog pravorijeka tek se očekuje; odbijen zahtjev za suspenzivnim učinkom

Plenković početkom veljače tražio poništaj arbitraže

Početkom veljače premijer Andrej Plenković potvrdio je da je Hrvatska zatražila poništaj arbitražne odluke u slučaju Ina-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi između Republike Hrvatske i MOL Grupe.

Premijer je tada ocijenio kako je riječ o "vrlo dobro potkrijepljenim argumentima za poništaj arbitraže, prije svega procesno-pravnim razlozima i nadamo se da će, u postupku koji slijedi i trajat će nekoliko mjeseci, tih nekoliko navedenih razloga, švicarski Savezni sud na odgovarajući način sagledati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL Grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još je u tijeku.

Postupak u Washingtonu je još u tijeku

Mađarski MOL objavio je pak 12. siječnja ove godine dijelove pravorijeka arbitraže UNCITRAL-a, uz napomenu kako je to "učinio sukladno pravilima mađarskoga tržišta kapitala te pravnim obavijestima mađarske središnje banke, kao regulatora". Među ostalim, MOL je tada priopćio kako je Sud u Ženevi presudio kako se "odbijaju svi zahtjevi Republike Hrvatske koji se temelje na mitu, upravljanju Inom te MOL-ovim navodnim povredama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2003.".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom travnja, pak, Vlada je objavila da se odlukom Saveznog suda Švicarske od 12. travnja 2017. odbija zahtjev Hrvatske za suspenzivnim učinkom, odnosno odgodom izvršenja pravorijeka od 23. prosinca 2016. U Odluci je istaknuto kako ista nema utjecaja na odluku o osnovanosti podnesene žalbe od hrvatske strane, tada je poručila i da se odluka povodom tužbe za poništaj arbitražnog pravorijeka očekuje naknadno.

Reagirala i Vlada

Vlada je u petak priopćila da je švicarski Savezni vrhovni sud odbio poništiti odluku Arbitražnog suda, koji nije prihvatio hrvatski zahtjev da se ponište ugovori o upravljanju Inom, pa će se ta odluka provoditi kroz održavanje postojećeg stanja u korporativnom upravljanju Inom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo