NOVI UDAR NA PUSIĆ: / MVEP kupio zgradu u Bruxellesu za 11,5 mil. eura, ali još plaća zakup za druge prostore!

Image
Foto: PIXSELL
10.8.2016.
22:13
PIXSELL
VOYO logo

Na udaru revizora našlo se ulaganje u zgradu za potrebe predstavništva Hrvatske pri Europskoj uniji i veleposlanstva u Belgiji 2013. Naime, Ministarstvo vanjskih poslova na čelu s Vesnom Pusić tada ju je kupilo za 11,5 milijuna eura tvrdeći kako se to više isplati nego da se plaća najam u Bruxellesu. Kako je zgradu trebalo i rekonstruirati planirano je i ulaganje od dodatnih 21 milijun kuna. No, uređenje do danas nije završeno, a za naša predstavništva i dalje se plaća zakup.

Prema posljednjem troškovniku u rekonstrukciju bi ipak trebalo uložiti dvaput više, 40 milijuna kuna! U trenucima dok su revizori pregledavali izvještaje građevinsko-urbanistička dozvola još uvijek nije bila ishođena. Pritom, na usluge odvjetnika, bilježnika, projektnu dokumentaciju, održavanje i osiguranje zgrade otišlo je više od 1,2 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šlamperaj s javnom nabavom

Uz to, samo prošle godine za korištenje tri zakupljena poslovna prostora plaćeno je gotovo 1,5 milijuna kuna. Zbog svega toga državni revizori su MVEP-u zamjerili što prije svega nisu izradili studiju ekonomske opravdanosti ulaganja u nedovršeni objekt.

Image
'ONA JE TO I ZASLUŽILA': /

Pusić tajnici isplatila 300.000 kn preko nezakonitog ugovora

Image
'ONA JE TO I ZASLUŽILA': /

Pusić tajnici isplatila 300.000 kn preko nezakonitog ugovora

Revizori zamjeraju MVEP-u i šlamperaj pri uređenju veleposlanstva u Washingtonu teškom 75 tisuća dolara. Javna nabava nije provedena u skladu s propisima, a do revizije (u ožujku) veleposlanstvo nije dostavilo MVEP-u "papire" temeljem kojih bi se u knjigama evidentiralo tih pola milijuna kuna rashoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću Državne revizije stoji i da je MVEP u ožujku 2015. platio predujam dobavljaču bez suglasnosti ministra financija. Inspektorat službe vanjskih poslova proljetos je obavio nadzor nabave i u izvješću konstatirao "određene nepravilnosti": računi bez potpisa i žiga izdavatelja, nadnevka, potpisa veleposlanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo