sve zbog agrokora / Novi udar na ministra financija: što je znao Zdravko Marić?

Kredit od gotovo 50 milijuna eura dijelio se na Zvijezdu, Ledo, Jamnicu i PIK Vrbovec, a dokumenti pokazuju da ni jedno trgovačko društvo nije dobilo pozitivno nego uvjetno mišljenje za davanje kredita

11.7.2017.
18:38
VOYO logo

Novi udar na Zdravka Marića zbog Agrokora - nakon što je tjednik Nacional  objavio interne dokumente HBOR-a, koji upućuju na to da je ministar financija Zdravko Marić znao za krizu u Agrokoru, oporba tvrdi da je svjesno utapao državne milijune u posrnulog diva.

Interni dokumenti HBOR-a, na temelju kojih je prije manje od osam mjeseci posrnulom Agrokoru odobren kredit od 48,3 milijuna eura - postao je javan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan udarac za ministra financija kojem bivši partneri iz MOST-a poručuju da ovo dokazuje da je kao član Nadzornog odbora sve znao i članovima odbora zatajio informacije.

“Zdravko Marić došao je na ministarsko mjesto pomoći Ivici Todoriću i pomogao mu je. Danas je vrijeme razotkrivanja, danas je trenutak da se dokaže tko ima obraz, trenutak u kojem Andrej Plenković treba nakon svega dati ostavku na mjesto predsjednika Vlade", kaže predsjednik MOST-a Božo Petrov

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto premijerovu, SDP zaziva Marićevu, ali i ostavku Martine Dalić jer je i ona članica Nadzornog odbora. 

“Lagali su nas i ministar Marić i ministrica Dalić. Njihova odgovornost je da bi oni danas trebali biti razrješeni. Kao što je to napravio premijer Plenković sa svojim bivšim ministrima iz MOST-a tražimo od njega danas da razriješi ovo dvoje ministrara koji su znali informaciju i koji su svjesno lagali javnost”, govori saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kredit od gotovo 50 milijuna eura dijelio se na Zvijezdu, Ledo, Jamnicu i PIK Vrbovec, a dokumenti pokazuju da ni jedno trgovačko društvo nije dobilo pozitivno nego uvjetno mišljenje za davanje kredita. 

Marić iz Dubrovnika poručuje da se odobrenje za kredit ne podnosi Nadzornom odboru nego samoj banci, u ovom slučaju HBOR-u, a da analitičari u 90 posto situacija daju upravo uvjetno mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam lagao, niti sam ikada to činio, dakle niti sam odgojen tako niti sam ikad tako postupao, svoju ulogu ministra financija uzimam, prije i sada izuzetno odgovorno. BLIC Ne vidim ništa drugo nego ponovni pokušaj da se mene osobno diskreditira i dezavuiraju svi rezultati poglavito od ljudi koji u svom životu nisu ostvarili neke zapaženije uloge" , poručio je Zdravko Marić.

I Marić, ali i premijer, poručuju da je riječ o reciklaži 17-osatne saborske rasprave o Marićevoj ostavci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stručne službe HBOR-a su pregledale dokumentaciju, kreditni odbor dao svoju odluku, upravni odbor donio svoju odluku, nadzorni odbor HBOR-a u kojem su ministri treba dati samo suglasnost prema tome ono što je meni poznati da su sve procedure poštovane tako da je ta priča iza nas", istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

A glavni pokretači rasprave o Marićevu opozivu u ožujku bio je upravo HNS. No nakon što su postali dio vlasti - Marića, a ni nove dokumente više ne smatraju spornima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo on je izjavio sve što misli i rekao ono što misli. Ja sam siguran da je gospodin Marić imao izjavu za medije kako bi uvjerio sve nas i vas u ono što je on radio", kaže potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Poslovanje Agrokora već mjesecima češlja DORH, a među već izuzetim dokumentima vjerojatno su i ovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo