NOVI TREND: / Dolaze u školu malaksali, ali ne žele propustiti testove

Image
Foto: Thinkstock, nicoletaionescu

Ni visoka tjelesna temperatura, ni šmrcanje, ni promuklost, ni malaksalost neke učenike, ponajprije odlikaše, neće odgovoriti od odlaska na nastavu.

21.1.2016.
14:00
Thinkstock, nicoletaionescu
VOYO logo

"Kažem djetetu da treba ostati kod kuće bar tri dana, a ono se uhvati za glavu i kaže: - Doktorice, nema šanse, nagomilat će mi se gradivo, a i pišemo dva velika testa. Bit će mi teško to nadoknaditi ako mi se nagomila", požalila se novinarki Glasa Slavonije obiteljska liječnica koja je željela ostati neimenovana.

Iako će mnogi reći kako ova tvrdnja ne može biti točna, sudeći prema situacijama u školama, i to ne samo srednjim, gdje je i gradivo zahtjevnije, nego i u osnovnim, događa se upravo to. Testovi, natjecanja, usmeno odgovaranje i općenito opsežno gradivo koje treba svladati razlog je što će se mnogi srednjoškolci čak i kad, zbog bolesti, nisu za školu odlučiti ostati u školskim klupama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne žele na "bolovanje"

"Da, istina je, događa se da bolji učenici ne žele ići na 'bolovanje', posebice ako je, primjerice, pismeni ispit u pitanju. Odlaze u školu bolesni i iscrpljeni, no mi im sugeriramo da to ne čine i radi sebe i radi druge djece u školi jer se bolest tako širi. Marljivi učenici, posebice oni koji u drugom polugodištu idu na natjecanja, dođu u stisku s vremenom i onda između ostanka u kući izaberu odlazak u školu", ispričala je Snježana Barabaš Seršić, ravnateljica III. gimnazije (prirodoslovno-matematičke).

Dodaje kako i učenici s lošijim ocjenama dolaze u školu bolesni, no to se u najvećem broju slučajeva događa pred kraj školske godine, kad se ispravljaju ocjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u završnim razredima osnovne škole slična je situacija. Jadranka Jurić, ravnateljica OŠ Franje Krežme, tako kaže kako se odlični marljivi učenici ne predaju i imaju svoj cilj pa ne žele izostati s nastave čak i kada je to potpuno opravdano, u slučaju bolesti.

"Imali smo slučajeva da su učenici dolazili u vrućici na nastavu jer, jednostavno, nisu željeli izostati. Koliko god to zvučalo besmisleno nama odraslima, moramo shvatiti da je za njih, primjerice, natjecanje iznimno važno jer je to njihov osobni uspjeh. Dakako, sugeriramo im da ostanu kod kuće, posebice sada kad su zimske bolesti poput viroza i gripe neizbježne u velikim kolektivima kao što su škole", ispričala je Jurić za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravlje je najvažnije

Ipak, liječnici podsjećaju učenike da ništa nije vrijedno ugrožavanja zdravlja, pa ni najbolja ocjena i uspjeh na natjecanjima. Posebice u vrijeme gripe koju valja obvezno preležati kako ne bi došlo do komplikacija, ali i širenja bolesti na druge učenike i nastavnike.

Image
DEČKI IPAK NISU CMIZDRAVCI: /

Gripa jače pogađa muškarce nego žene!

Image
DEČKI IPAK NISU CMIZDRAVCI: /

Gripa jače pogađa muškarce nego žene!

Uz ovih 10 načina zaštitite se ove zime od prehlada i gripa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo