NOVI SUKOB U VLADAJUĆOJ KOALICIJI: / 'Oreškovićev potez nas je zgrozio, sve ćemo učiniti da naštetimo Pusić'

Image
Foto: PIXSELL, P.Macek / T.Miletić
15.4.2016.
11:18
PIXSELL, P.Macek / T.Miletić
VOYO logo

Pravaši su priopćenjem pojasnili: "Osoba koja je tijekom rasprave u Saboru 2001. godine izjavila da je hrvatska vlast vodila agresorski rat u BIH, ne zaslužuje našu potporu niti za predsjednicu kućnog savjeta, a ne za ovakvu važnu i značajnu dužnost". Štoviše, glavni tajnik te stranke Pero Ćorić je kazao: "Sve ćemo učiniti kako bismo njoj naštetili, kao što ona dugo nanosi štetu Hrvatskoj".

Image
'MORAMO SE PONAŠATI CIVILIZIRANO': /

Vlada će podržati Vesnu Pusić u utrci za glavnu tajnicu UN-a

Image
'MORAMO SE PONAŠATI CIVILIZIRANO': /

Vlada će podržati Vesnu Pusić u utrci za glavnu tajnicu UN-a

Pravaši će pisati članicama Vijeća sigurnosti

Tim povodom HSP AS održao je danas i konferenciju za novinare na kojoj je Ćorić kazao da se pravaši spremaju uputiti pismo stalnim članicama Vijeća sigurnosti i obavijestiti ih da kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a Vesna Pusić ne zavrjeđuje tu dužnost te da za to imaju i podršku nekih zastupnika Domoljubne koalicije. Konkretno, Ćorić tvrdi da već ima potvrde za sedam zastupničkih potpisa, pa i onih iz Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema twittu koji je objavljen, osim Ćorića, peticiju protiv Pusić potpisali su Željko Glasnović, Stevo Culej, Ivan Kirin, Blaženko Boban, Josip Križanić, Anđelo Stričak, Miodrag Demo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam pristanak Gorana Dodiga, saborskog zastupnika i predsjednika Hrvatske demokršćanske stranke. Zvalo me i niz drugih zastupnika da se žele priključiti inicijativi da sačinimo dopis Vijeću sigurnosti i da ga upozorimo o kakvoj se osobi radi", rekao je Ćorić dodavši da Pusić nema legitimitet jer je njezinu kandidaturu istaknula tehnička Vlada Zorana Milanovića u vrijeme kad je država zbog izbora bila u pravom vakuumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer je to samovoljno rekao"

"Smatramo da je premijer to samovoljno izrekao, nemamo pisanu informaciju da je Vlada donijela takvu odluku", rekao je Ćorić koji odbija tumačenje da takav stav znači bunt protiv premijera. To nije bunt, svjesni smo da smo dio vladajuće garniture, ali HSP AS mora "skinuti ljagu sa sebe", kaže Ćorić.

I Mostovac Miro Bulj poručio je da Pusić nema legitimitet nigdje u svijetu predstavljati Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pusić je osoba koja je nametnula morbidnu tezu da je Hrvatska agresor na BiH. To neshvatljivo djelovanje je bilo u najtežim vremenima Domovinskog rata. Zbog njene teze, Hrvatska i njeni građani u posljednjih 20 godina trpe nemjerljive štete. Dijelila je narod, kako tada, tako i sada", napisao je Bulj na svom Facebooku.

Image
Foto: AFP, JEWEL SAMAD

UN, Vesna Pusić

HRT ignorirao predstavljanje Pusić u UN-u

Podsjetimo, Pusić je u srijedu poslijepodne predstavila svoju kandidaturu pred Općom skupštinom UN-a. I dok je, primjerice, njezino izlaganje N1 televizija prenosila iz minute u minutu, a prenosila ga je i slovenska javna televizija, dotle su na Hrvatskoj radioteleviziji procijenili da to što se prvi puta netko iz Hrvatske kandidira za tu dužnost nije vrijedno izravnog prijenosa, čak niti na specijaliziranom 4. programu HTV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S HRT-a su takvu odluku objasnili nabrajajući kako je u središnjem Dnevniku emitiran prilog započet izjavom predsjednika Vlade da daje podršku kandidaturi, da je zatim slijedilo i izvješće dopisnice HRT-a iz New Yorka, a na kraju i snimka predstavljanja te dio govora Vesne Pusić u sjedištu UN-a. Usto je, kažu na HRT-u, u Dnevniku 3 također emitirano izvješće o kandidaturi.

U isto vrijeme prenosili doček mrtvog sveca

Sve to je, zbog činjenice da je njezino predstavljanje kandidature trajalo dva sata, prepušteno uredničkoj procjeni da nema potrebne za izravnim prijenosom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otprilike u isto vrijeme, na Prvom programu HTV-a nije emitirana emisija 'Hrvatska uživo' koja svakodnevno ide u tom terminu, a zbog prijenosa dočeka tijela Svetog Leopolda Bogdana Mandića.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo