SKANDAL U HRVATSKOJ VOJSCI: / Trojica pilota helikopterom prevozila švercera oružjem, a dosjetili su se i načina kako da ga sakriju

Image
Foto: Dino Stanin/Pixsell

"Ovo je izolirani slučaj, to se u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu dosad nije dogodilo", kaže Mikić

20.11.2019.
19:43
Dino Stanin/Pixsell
VOYO logo

Trojica pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojne baze u Zemuniku pod istragom su civilne i vojne policije. Piloti su vojnim helikopterom prevozili švercera oružjem, a policija je pretragom njihovih domova pronašla i veću količinu vojnog streljiva, doznaje Nova TV.

Helikopterom su prevezli 36-godišnjaka kojeg se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pritom je utvrđeno da su tri djelatne vojne osobe prekršile vojnu stegu. Nije u tom helikopteru prevoženo nikakvo naoružanje'', kaže brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prerušili ga u pilota

Kako bi mu prikrili trag, muškarca su prerušili. U vojnu bazu u Zemuniku ušao je u uniformi vojnog pilota. Sporni let od nešto više od sat vremena od Zadra i okolice do Velebita, utvrđeno je, ranije je bio isplaniran. Nije poznato jesu li se i gdje zaustavljali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Mikić kaže da nije razgovarao s pilotima.

''Jedan dio izvješća znam i, kao što sam već rekao, poduzeo sam određene korake u smislu sigurnosti i zaštite vojnih objekata'', kazao je Mikić koji ističe da je ovo izolirani slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnost je o svemu izvijestila zadarska policija koja je, neslužbeno, prije pretresa imala dojavu. '

"Kod njih je pretragom doma, poslovnih prostora, osobnih vozila i plovila pronađena veća količina streljiva vojnog podrijetla'', kazala je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pali s 8000 komada streljiva

Pali su s gotovo 8000 komada raznog streljiva, ali i spremnicima većih kapaciteta nego što je zakonom dozvoljeno. Neslužbeno, dio je zaplijenjenog streljiva iz Domovinskog rata. S obzirom na količine, sumnja se da je bilo namijenjeno crnom tržištu. '

"Djelatnici koji su učinili stegovni prijestup aktivno se bave, primjerice, streljaštvom. To je jedna disciplina, tako da su te njihove komunikacije prema civilnim osobama njihova osobna stvar'', kaže general Mikić za Novu TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru policija je podnijela kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade, ali i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo