Novi šef HDZ-a Milinović, Jandroković ili Karamarko?

Izgubi li HDZ na izborima ili ne, stranku će zasigurno nakon toga čekati izbori za predsjednika. O tome kako će se oni provesti šuškalo se već na subotnjem saboru.

19.9.2011.
16:34
VOYO logo

Iako u vrhu Hrvatske demokratske zajednice o izmjenama statuta nije bilo riječi, šefica te stranke Jadranka Kosor svoje je kolege u subotu u Areni iznenadila najavama izmjena statuta stranke kako bi svaki član mogao izravno birati predsjednika.

"To je i za nas bila novost. Nismo o tome nikad razgovarali. Ali to sad ionako nije tema, svi smo fokusirani na parlamentarne izbore", izjavio je jedan član Predsjedništva HDZ-a za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je 'pjesnik' htio reći?

U stranačkom vodstvu čak postoje različita tumačenja što je Jadranka Kosor zapravo rekla o reviziji statuta. Neki su shvatili da njihova šefica namjerava uvesti neposredan izbor čelnih ljudi stranke na svim razinama, dok su drugi uvjereni da je takvo što gotovo nemoguće provesti u stranci koja ima više od 200 tisuća članova.

"Mislim da je predsjednica samo najavila da će ubuduće biti više kandidata za predsjednika HDZ-a. Ostalo je visjeti u zraku što je htjela, poslije sabora i mi smo se međusobno pitali što je to govorila o statutu", kazao je jedan visokopozicionirani HDZ-ovac, dok drugi navodi kako je Kosor u stvari samo poslala poruku da je svjesna da njen izbor za šeficu HDZ-a nije obavljen na demokratski način te da će ubuduće više uvažavati članove stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori u stranci bez obzira na parlamentarne?

Bez obzira na to, sve je izvjesnije da će u relativno kratkom vremenu nakon parlamentarnih izbora biti izbori i za predsjednika HDZ-a, iako je Kosor izabrana 2009. na mandat od četiri godine. Naime, u slučaju da HDZ pobijedi na parlamentarnim izborima, premijerka će sigurno htjeti pun legitimitet u stranci. No, u slučaju da stranka izgubi, zasigurno će se tražiti njeno novo vodstvo.

"Osim Jadranke Kosor, prema raspoloženju u stranci, može se očekivati da kandidaturu za predsjednika HDZ-a istakne njezin sadašnji zamjenik Darko Milinović. Tu je zatim Gordan Jandroković, koji je možda previše liberalan za ukus naših starijih članova, ali mlađi to prihvaćaju, a on je u zadnje vrijeme jako politički napredovao. Treba svakako računati i na Karamarka, koji nije ulazio u HDZ da bi bio običan član, njegove su ambicije daleko veće", analizirao je jedan HDZ-ovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-HDZ

Vezani članci:

arti-201109190005006 arti-201109180030006 arti-201109170063006 arti-201109170211006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike