nova porezna rasterećenja / Novi rebalans proračuna: najviše će dobiti zdravstvo, dobra vijest je to što bi javni dug trebao pasti ispod 80 posto

Vlada je na svojoj sjednici danas usvojila rebalans ovogodišnjeg proračuna i prijedlog proračuna za iduću godinu

2.11.2017.
21:56
VOYO logo

Što se tiče rebalansa najviše će dobiti Ministarstvo zdravstva, i to oko milijardu kuna više, ali to je tak samo kap u moru od 8 milijardi kuna dugova koje je nagomilao resor Milana Kujundžića, koji je davno već rekao da u zdravstvu nema namjeru ništa bitno mijenjati osim povećavati prihode novim porezima. Tako bi se na udaru opet mogli naći pušači - novi je to prijedlog koji razmatra Kujundžić - da kutija cigareta svake godine bude za jednu kunu skuplja. 

Dobra vijest je da će ove godine javni dug izgleda pasti ispod 80 posto i tako nastaviti trend pada. 

Pada i deficit, ove godine će biti na 0,9 posto a premijer i ministar financija se nadaju da će 2020. godina biti  prva godina proračunskog suficita i to od  0,8 posto BDP-a. Ali evo što kažu za 2018. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka nas opet rekordan proračun s rastom prihoda na 129 milijardi kuna, a rashodi će kao i obično narasti više, na 133 milijarde kuna, što je 5 milijardi više nego ove godine. 
Proračunski manjak bi trebao pasti na samo 0,5 posto BDP-a. 

Vlada najviše računa da će rasti prihodi od poreza, za 2,5 mlrd kuna i europskih fondova, za 2,7 mlrd kn  premda su prihodi od EU fondova ove godine bili za dvije milijarde kuna manje od planiranih.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast će rashodi za zaposlene u javnom i državnom sektoru jer će dobiti nešto veće plaće a i umirovljenici se zbog indeksacije mogu nadati nešto većim mirovinama. 
Dobra je vijest i da će biti novog poreznog rasterećanja, ali Marić nije kazao čega i kada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo