UŽIVO, TRI POŽARA KOD ŠIBENIKA / Požar je pod kontrolom, ali još uvijek nije ugašen: Po svemu sudeći požari su podmetnuti'

Image
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Tri požara izbila su na šibenskom području, a razvoj događaja iz minute u minutu pratite na Net.hr-u

2.8.2022.
12:55
Dino Stanin/Pixsell
VOYO logo
  • Tri odvojena požara izbila su na šibenskom području
  • Gori na dva mjesta između Vodica i Jadrije, a požar je izbio i kod Dubrave.
  • Sve raspoložive snage na terenu, u pomoć su stigli i kanaderi
  • Dijelovi Vodica nemaju struje, požar gase tri kanadera i jedan Fireboss
  • Stižu još jedan kanader i Fireboss, na terenu su sve vatrogasna snage iz županije
  • Zatvorena Benkovačka cesta, devet mjesta ostalo bez struje

Pratite uživo:

Požari su pod nadzorom

23.00 - Pod nadzorom vatrogasaca je nekoliko požara otvorenog prostora koji su u utorak oko podneva buknuli u Šibensko-kninskoj županiji, a vatrogasci će na požarištu ostati tijekom cijele noći. Zračne snage napustile su požarište, a vatrogasci ostaju na terenu na čuvanju i sanaciji tijekom cijele noći, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica. "Nemamo otvorene linije vatre, ali površina je dosta velika. Moramo biti obazrivi i voditi računa o kompletnom požarištu koje je negdje oko 400 hektara", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić za Hrvatski radio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik dio terena je nepristupačan za vatrogasna vozila zbog uskih šumskih puteva, a od samog početka požara vjetar je tijekom dana 50 puta mijenjao situaciju pa je bilo dosta teško, dodao je. Dukić je izrazio nadu da će vatrogasci požar uspjeti držati pod kontrolom tijekom noći.

Izgorjelo između 350 i 400 hektara

20.32 - Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević je rekao kako je prema gruboj procijeni izgorjelo između 350 i 400 hektara u požarima kod magistrale, a u požaru kod Dubrave oko osam hektara. "Trenutačno je situacija puno bolja nego prije sat vremena, otvorene vatre trenutačno nema, no s obzirom na vjetar i dalje smo na oprezu", rekao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik u Dnevniku Nove TV. Dodao je da je vjetar tijekom cijelog dana bio problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem su bile i duge kolone, pozivam građane na strpljenje, ceste su otvorene, svi objekti koji su se nalazili u maslinicima su obranjeni, nemamo podataka da je neki objekt izgorio", dodao je. Kanaderi su napustili požarište.

Požari su podmetnuti?

19.54 - Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je za HRT rekao da su danas izbila tri odvojena požara na vodičkoj zaobilaznici, kod Hacijende i u Podima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uključene su sve snage i zračne i zemaljske. Dugo vremena požar nije bio pod kontrolom, gasilo se cijelo poslijepodne i mogu reći da je sada stanje puno bolje. Situacija je puno stabilnija, zaustavljeno je širenje požara prema Jadriji - nije prebacio Jadransku magistralu i ono što je najvažnije, nije bilo ozlijeđenih vatrogasaca", rekao je.

Tucaković je dodao da je vatra u jednom trenutku prijetila kućama u naselju Bogdanovići, ali nadljudskim naporima vatrogasaca i posade kanadera, čelo požara je zaustavljeno i sada se gase rubni dijelovi. Još će biti posla za vatrogasce i pilote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tucaković kaže da su, prema dostupnim informacijama, po svemu sudeći požari podmetnuti, s obzirom na to da se radi na dva mjesta koja su udaljena 50-ak metara jedno od drugoga, to istražuje policija. Pozvao je sve da budu oprezni s vatrom, da svatko tko primijeti nekoga da se igra s vatrom, pali nešto ili se igra s otvorenim plamenom, da se to prijavi policiji ili vatrogascima.

Požar je pod kontrolom

19.06 - Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika i načelnik Stožera Civilne zaštite grada Šibenika, rekao je za N1 da je situacija mnogo bolja nego prije sat vremena te da se može reći da je požar pod kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tome možemo zahvaliti zračnim snagama. Požar nije ugašen, no bit će dobro dok su tu avioni. Vatrogasci će tijekom noći imati velik zadatak držati plamen pod kontrolom i kako oni kažu – dogašavaju. Važno je da ono što je sada pod kontrolom tako i ostane”, kazao je Danijel Mileta.

Miris paljevine osjetit će se i narednih dana, dodao je. “Kuće više nisu u opasnosti, no dok se i zadnji plamen ne ugasi nije gotovo. Ipak, možemo reći da je bolje nego što je bilo”, rekao je Mileta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vjerujem da je u dobrom dijelu požara koji se događaju u sezoni ključan ljudski faktor. Ovo što se sada gasi je nastalo od dva mala požara koji su buknuli u razmaku od par minuta”, kazao je Mileta

Apel građanima

18.22 - Zapovjednik JVP-a Šibenik poslao je apel građanima koji polijevaju svoje vrtove vodom zbog požara da to zasad ne rade jer pada tlak u cijevima. "Zbog promjene vjetra požar se širi prema Bogdanovićima, Jadriji i Srimi, a vatrogascima je zbog toga otežano gašenje", poručio je Volimir Milošević i dodao kako je preporuka da se zatvore prozori i pazi na djecu i starije, prenosi Radio Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena na gore

18.12 - Zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević rekao je da na požarištu ima promjena na gore. "Opet kreće bura pa kompletne snage organiziramo u smjeru Jadrija-Srima. Vatra je s obje strane magistrale", kaže Milošević. Na pitanje koliko su Jadrija i Srima u opasnosti, kaže da nije pretjerana opasnost. Građani će biti obaviješteni ako bude potrebno. "Što se tiče ljudi na Jadriji i Srimi, važno je da se zatvore prozori, da se ukloni gorivi materijal oko kuća, sklope se tende, zatvore prozori i pazi se na djecu i starije. Nećemo stvarati paniku, vatra je još daleko pa nećemmo stvarati paniku. Okuićnice ne treba polijevati prije potrebe jer to smanjuje tlak kad punimo cisterne", kazao je Milošević za Šibenik.in.

Image
GORI U ŠIBENSKOM KRAJU /

Pogledajte kako se vatrogasci uz pomoć kanadera bore s velikim požarima kod Vodica i Dubrave

Image
GORI U ŠIBENSKOM KRAJU /

Pogledajte kako se vatrogasci uz pomoć kanadera bore s velikim požarima kod Vodica i Dubrave

Stožer civilne zaštite je u pripravnosti za slučaj da bude trebala logistika vatrogascima, potvrdio je načelnik Danijel Mileta za Šibenik IN. "Upravo se nalazim na Šibenskom mostu i mogu potvrditi da su se dva požara spojila u jedan koji se sad zbog vjetra okrenuo i širi se prema Jadriji, odnosno Bogdanovićima", kazao je Mileta dodavši kako je upravo stigla dojava o požaru kod Sokolarskog centra koja se upravo provjerava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ptica se zabila u vjetrobransko staklo kanadera

18.10 - Vatrogasci se i dalje bore s požarom kod Šibenika. Sve županijske vatrogasne snage su na terenu, a problem vatrogascima bura koja je najavljena. Nešto iza 15 sati zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević za Večernji list izvijestio je o stanju na požarištu kod Šibenika te potvrdio informaciju da je jedan od kanadera privremeno bio onesposobljen jer mu je vidljivost smanjila ptica koja se zabila u vjetrobransko staklo.

Požar se širi prema Jadriji

17.11 - Stožer civilne zaštite je u pripravnosti za slučaj da bude trebala logistika vatrogascima, potvrdio je za ŠibenikIN načelnik Danijel Mileta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo se nalazim na Šibenskom mostu i mogu potvrditi da su se dva požara spojila u jedan koji se sad zbog vjetra okrenuo i širi se prema Jadriji, odnosno Bogdanovićima", kaže Mileta dodavši kako je upravo stigla dojava o požaru kod Sokolarskog centra koja se upravo provjerava.

U Dubravi vatra bila na 150 metara do prvih objekata

16.43 - "Imamo tri požara, jedan je na području šibenske Dubrave koji je i zadnji nastao i dva druga koja su već spojena pa ih vodimo kao jedan, a on je uz Jadransku magistralu kod skretanja za Jadriju i Srimu", izjavio je zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević za Šibenski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je u Dubravi vatra bila na 150 metara do prvih objekata, to je sada obranjeno, situacija je puno bolja, još uvijek djeluju zračne snage, ali vjetar stvara probleme, pogotovo kod požarište na području Jadranske magistrale. Ukupno je 110 vatrogasaca, sve zračne snage su prisutne s 50 vozila.

'Požar kod Vodica nije pod kontrolom'

16.23 - Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković dao je izjavu za Media Servis u kojoj je rekao da požar na području Vodica još uvijek nije pod kontrolom vatrogasaca, ali da za sada nema ugroze objekata. "Na terenu je sedamdesetak vatrogasaca, plus 28 vatrogasaca na području Podija, taj požar je pod kontrolom vatrogasaca", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva požara se spojila u jedan

16.07 - Iako je požar kod šibenske Dubrave je pod kontrolom, dva požara između Vodica i Jadrije uz Jadransku magistralu spojili su se u jedan veliki. Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić tvrdi da je situacija na požarištu teška jer vjetar nosi vatru prema Benkovačkoj cesti. Pomažu im četiri kanadera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lučka kapetanije Šibenik izdala je priopćenje u kojem zabranjuje plovidbu između luke Šibenik i Šibenskog mosta zbog koridora za kanadere.

Nestalo struje u više naselja

15.53 - Zbog požara je nestalo struje u Dubravi, Zatonu, Pirovcu, Vodicama, Prviću, Žirju, Žaboriću, Stankovcima i Murteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požari kod magistrale najproblematičniji

15.26 - Volimir Milošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik rekao je da su u gašenju dva požara na Jadranskoj magistrali u blizini Vodica i jednog u blizini industrijske zone Podi kod šibenske Dubrave angažirane sve raspoložive županijske vatrogasne i zračne snage. Istaknuo je kako su požari na Jadranskoj magistrali, kod skretanja za Srimu i Jadriju, trenutno teži i problematičniji za gasiti.

“Jadranska magistrala je zatvorena, kao i pristupne ceste prema Srimi i Jadriji. Zatražili smo i zatvaranje benkovačke ceste, imamo problema s vjetrom i promjenjivim smjerovima, požari su još aktivni i problematični”, rekao je Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar u Dubravi pod nadzorom

15.15 - "Požar u šibenskoj Dubravi, gdje gori gusta borova šuma, je pod nadzorom. Snage na terenu daju sve od sebe da ga se ne širi", rekao je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, piše Šibenik.in.

Na terenu 61 vatrogasac i 22 vatrogasna vozila

15:00 - Na požaru na području Vodičke obilaznice obranjena su tri objekta i za sada nema ugroze za ostale objekte. Na terenu su zračne snage te 61 vatrogasac sa 22 vatrogasna vozila, izvijestili su iz HVZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva požara spojila su se u jedan, vjetar nosi vatru prema Benkovačkoj cesti

14:50 - "Dva požara na magistrali spojila su se u jedan. Situacija je dosta teška, zapadni vjetar nosi vatru prema Benkovačkoj cesti. Na terenu su četiri kanadera, radimo što možemo", rekao je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Zatvorena i Benkovačka cesta

14.40 - Zbog nesmetanog rada vatrogasaca zatvorena je i Benkovačka cesta od Jadranske magistrale do skretanja za Vodice, priopćeno je iz šibenske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija se pogoršava, udari vjetra sve jači, devet mjesta bez struje

14.20 - "Situacija se pogoršava, vjetar nosi vatru od magistrale, prema Benkovačkoj cesti. Trenutno su tu tri kanadera. Udari vjetra su sve jači, a nažalost gori jako gusta vegetacija", rekao je Ivica Begić, zapovjednik JVP Vodice.

U gašenju sudjeluju sve raspoložive snage iz županije te tri kanadera i jedan Fireboss, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica. Na požarište je upućena i Intervencijska vatrogasna postrojba Šibenik. U dolasku su još jedan Canadair i jedan Fireboss.

Trenutno su bez struje Dubrava, Zaton, Pirovac, Vodice, Prvić, Žirje, Žaborić, Stankovci i Murter.

Požar gase sve raspoložive vatrogasne snage iz županije, stižu dodatni kanader i Fireboss

14.24 - Hrvatska vatrogasna zajednica javlja kako su iza 12 sati zabilježeni požari otvorenog prostora na području Jadrije (Vodička obilaznica) i Dubrave Podi, u Šibensko-kninskoj županiji.

"U gašenju sudjeluju sve raspoložive vatrogasne snage iz županije, Intervencijska vatrogasna postrojba Šibenik te 3 Canadaira i jedan Fireboss, a na požarište se upućuje još 1 Canadair i 1 Fireboss", priopćili su.

Dijelovi Vodica nemaju struje, u gašenju sudjeluju tri kanadera i jedan Fireboss

13.40 - Čitatelji za 24sata javljaju kako dijelovi Vodica nemaju struje. U gašenju sudjeluju sve raspoložive snage iz županije te tri kanadera i jedan Fireboss, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Požari na šibenskom području: Zatvorena vodička obilaznica

13:25 - U utorak oko podneva planula su dva požara na šibenskom području, gori na magistrali kod skretanja za Jadriju te u Dubravi u smjeru industrijske zone Podi. Na teren su raspoređene sve vatrogasne kopnene snage koje su na raspolaganju, a pomoć u gašenju pružaju i dva kanadera.

Prema riječima zapovjednika JVP Vodice Ivana Begića, dijelom je zatvorena vodička obilaznica. Objekti kod magistrale nisu ugroženi, nadamo se da ćemo požar uskoro staviti pod kontrolu, rekao je Begić.

Magistrala i pristupne ceste za Jadriju i Srimu zatvorene

13.18 - Dionica magistrale između Šibenskog mosta i završetka vodipške obilaznice zatvorena je za sav promet, koji se preusmjerava na Benkovačku cestu, javlja Šibenik.in. "Magistrala je zatvorena, kao i pristupne ceste za Jadriju i Srimu - rekao je zapovjednik JVP-a Šibenik", Volimir Milošević.

"Došla su u pomoć dva kanadera, pozvali smo i sve kopnene snage koje su nam na raspolaganju. Objekti nisu ugroženi, nadamo se da ćemo požar uskoro staviti pod kontrolu"; rekao je zapovjednik JVP Vodice, Ivan Begić.

Ovako trenutno izgleda izlaz iz Vodica

12.55 - Vatrogasci su objavili fotografije požara na izlazu iz Vodica prema Šibeniku.

Aktivna su tri odvojena požara

12.50 -  "Imamo tri odvojena požara. Jedan na križanju za Jadriju, kod jadranske magistrale, drugi za križanje za Srimu i Vodice. Sve raspoložive snage su na terenu, pozvana su 3 kanadera, još nisu došli. Istovremeno imamo i treći požar u zaleđu Šibenika, predio Dubrava" poručuju vatrogasci.

Zatvorena dionica između Šibenskog mosta i vodičke obilaznice

12.30 - Zatvorena je dionica između Šibenskog mosta i završetka vodičke obilaznice. Obilazak je državnom cestom DC27 prema Benkovcu, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Zapovjednik JVP Vodice, Ivan Begić rekao je za sibenik.in da je zatvorena vodička obilaznica prema klubu Hacienda.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo