OGLAS

novi koncept / Hrvatska općina prodaje kuće za 13 centi, a sada su se odlučili na nešto neviđeno

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL/Ilustracija

Proces bi se odvijao etapno, odnosno prema broju zahtjeva za smještaj starijih i nemoćnih, a dio naselja bio bi rezerviran i za 'dnevni boravak'

12.2.2024.
13:36
Damir Spehar/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Općina Legrad, koja je posljednjih tjedna postala poznata javnosti po projektu prodaje kuća mladim obiteljima za 0,13 eura, već neko vrijeme planira gradnju naselja za starije osobe u kojem bi stanovnici imali svu potrebnu skrb, poput gerontodomaćica i medicinskog osoblja. Načelnik općine Legrad Ivan Sabolić potvrdio je Hini da planiraju etapnu gradnju naselja u kojem bi živjele isključivo osobe starije životne dobi. Bio bi to dom za starije i nemoćne osobe, ali sasvim drugačije koncipiran od sadašnjih takvih ustanova.

Image
Tko će nas liječiti? /

Alarmantno stanje u Hrvatskoj, a nitko ništa: 'Ovaj potez dovest će do još masovnijeg egzodusa'

Image
Tko će nas liječiti? /

Alarmantno stanje u Hrvatskoj, a nitko ništa: 'Ovaj potez dovest će do još masovnijeg egzodusa'

Nije moguće sve realizirati u kratkom razdoblju

Ideja se rodila kad su shvatili da zbog zakonskih prepreka ne mogu realizirati projekt prenamjene stare škole u "dnevni boravak" za osobe kojima je potrebna stalna briga. U mnogim legradskim obiteljima žive osobe o kojima tijekom dana nije moguće brinuti jer su svi ukućani na poslu. Općina je stoga željela da stariji i nemoćni provedu taj dio dana u legradskom "dnevnom boravku", gdje bi im gerontodomaćice, medicinsko osoblje i sl. pružili svu potrebnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su morali odustati od tog projekta, počeli su razvijati zamisao o gradnji naselja za starije i nemoćne koji će imati stalne stanare, ali i one koji bi u njemu provodili samo dio dana. Sabolić ističe da to nije moguće realizirati u kratkom razdoblju, trebat će godine da zaživi, pa bi za početak kupili nekoliko manjih kuća i tako formirali mali kvart za starije sumještane. Pokaže li se da projekt ima smisla, općina bi otkupila nekoliko hektara zemljišta i ozbiljnije širila naselje s prizemnicama.

Zbog demografske slike kasni se s takvim projektima u Hrvatskoj

Proces bi se odvijao etapno, odnosno prema broju zahtjeva za smještaj starijih i nemoćnih, a dio naselja bio bi rezerviran i za "dnevni boravak". Sabolić kaže kako ozbiljno razmišljaju o tome da naselje ne bude rezervirano isključivo za stanovnike općine Legrad, već bi s vremenom postalo otvoreno i za korisnike iz drugih županija. "Zbog demografske slike Hrvatske, odavno se kasni s takvim projektima u cijeloj zemlji", ocjenjuje Sabolić koji ne vidi razloga zašto Legrad ne bi bio prvi koji će preslikati projekte uobičajene u razvijenim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legrad je mirno mjesto s nekoliko tisuća stanovnika okruženo prirodom, pa je time pogodno za smještaj i kvalitetnu brigu o umirovljenicima. Sabolić pritom "izaziva" ostale općine i gradove da se pridruže utrci kako bi smještaj starijeg stanovništva u Hrvatskoj dobio sasvim drugačiju formu od dosadašnje.

Kaže kako mu neće biti žao ako ih netko s većim proračunom pretekne, važno je da Hrvatska uistinu postane socijalna država koja brine o svojim starijim građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Cijene najma stanova idu u nebo! Teško je naći pristojan stan: 'Nekad su za ove cijene išli dvosobni stanovi'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Brak na prvu
Hell's kitchen
Dosje Jarak
default_cta
Poseta
Obiteljske tajne
Opake djeveruše
San snova
Priča o čarobnjaku
default_cta
Zbrka u uredu
Ljubavna zamka
Trener ubojica
VOYO logo