RVATSKU: / 'Policija pretuče trećinu migranata, okrade dvije trećine'; Ministar zasad šuti

Image
Foto: Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Riječ je o optuživanju vlasti Republike Hrvatske, uz još nekoliko zemalja od Austrije prema istoku i od Rumunjske i Mađarske prema jugu

20.5.2021.
17:28
Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

U ožujku ove godine sedmero je migranata, koji su ilegalno pokušali iz BiH ući u Hrvatsku, pritom poginulo.

Izvještaj devet organizacija za ljudska prava iz Europe, koji teško optužuje nekoliko zemalja da jedna drugoj protjeruju tražitelje azila, u "lancu protjerivanja", pa sve do Grčke, za Hrvatsku navodi da policijski službenici Republike Hrvatske na granici s Bosnom i Hercegovinom ove godine iz mjeseca u mjesec ilegalno protjeruju sve veći broj migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
JAVIO SE BRAT SIRIJCA KOJI JE BIO U KAMIONU NA A3: /

'Majka je izvan sebe. Svjesni smo da nije legalno, put od Srbije platio je 50.000 kn'

Image
JAVIO SE BRAT SIRIJCA KOJI JE BIO U KAMIONU NA A3: /

'Majka je izvan sebe. Svjesni smo da nije legalno, put od Srbije platio je 50.000 kn'

Riječ je o organizacijama na čije se izvještaje nerijetko pozivaju povjerenici Europske komisije. Što se Hrvatske tiče, izvještaj je porazan:

Optuživanje hrvatske vlasti

"Svaka treća osoba prijavila je fizičko zlostavljanje (459 osoba, što je 36 posto intervjuiranih), dok ih je 62 posto prijavilo krađu, iznuđivanje ili uništavanje osobne imovine (777 intervjuiranih). Sprečavanje podnošenja zahtjeva za azilom prijavilo je 23 posto intervjuiranih (293 osobe)."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Muškarci često dolaze s ortopedskim patologijama i infekcijama nogu uslijed premlaćivanja i nasilja koje su pretrpjeli u Hrvatskoj i i uslijed mnogih mjeseci hodanja kroz zapadnobalkansku 'džunglu'", još je jedno od niza mjesta na kojima izvještaj optužuje odgovorne u Hrvatskoj.

Riječ je o optuživanju vlasti Republike Hrvatske, uz još nekoliko zemalja od Austrije prema istoku i od Rumunjske i Mađarske prema jugu. Sve te zemlje optužuje se za udruživanje u "lanac nezakonitog protjerivanja migranata", tražitelja azila, piše RTL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska policija tukla i pljačkala migrante

Najnasilniji postupak s tim ljudima utvrđen je na granici Rumunjske i Srbije, tu se fizički maltretiralo ove godine 46 posto protjeranih, ali isto tako, čak i Rumunjska bilježi neusporedivo manje krađe, iznuđivanja i uništavanja imovine migranata, 14 posto.

Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) objavilo je u listopadu da je hrvatska policija tukla i pljačkala migrante, a spominjalo se čak i seksualno zlostavljanje. "Svjedočenja žrtava su užasavajuća", rekla je u listopadu čelnica DRC-a Charlotte Slente, navodeći da je više od 75 ljudi "u jednom tjednu prijavilo nečovječna postupanja, divljanje pa čak i seksualno zlostavljanje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP je tada reagirao tako što je optužio strane novinare i strane medije za neprovjereno izvještavanje. No, DRC kao organizaciju iz MUP-a se nisu usudili eksplicitno pobijati, čak ni u onom dijelu kad je DRC svoje izvještaje o zlostavljanju poslao Europskoj komisiji. MUP je tada obećao da će sve istražiti.

Davor Božinović šuti

Uredu ministra unutarnjih poslova Davoru Božinoviću RTL.hr je poslao zahtjev za komentarom na ove optužbe još prije tjedan dana. No, iz Ministarstva unutarnjih poslova do danas nisu dobili ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo