EU TUŽITELJI KOD NAS BOME IMAJU POSLA / Uhićeni u aferi Geodezija žele na slobodu, odvjetnik se požalio: 'Moj klijent je s još njih šestero u ćeliji, to je nehumano'

'Postoje kaznena djela gdje se ne može utjecati, naprosto se ne može utjecati u mnogim stvarima. Da li postoje migovi u nekim stvarima to bi trebalo puno bolje istražiti, nekakve sumnje definirati prema javnosti a ne samo paušalno, sve je to na daljinski upravljač', objašnjava odvjetnik

12.12.2023.
9:23
VOYO logo

Europski tužitelji u Hrvatskoj imaju pune ruke posla, naime, samo ove godine su podignute četiri optužnice protiv 12 osoba. Najnoviji slučaj je otvorena istraga protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac. No, uhićenje prije toga izazvalo je više interesa, a riječ je o velikoj akciji uhićenja na Geodetskom Fakultetu. Sada glavni duo, Almin Đapo i Boško Pribičević žele na slobodu.

Slučaj Geodezija

Naime, sud je dodijelo novih 40 dana istražnog zatvora Alminu Đapi i Bošku Pribičeviću. U mjesec dana ispitano je 20 svjedoka, ali ostalo ih je još 20 pa je istražni zatvor produžen, javlja Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeti u zatvoru su i dalje protivni bilo kakvoj humanosti i smislu toga u kojim je taj zatvor sagrađen", kazao je Đapin odvjetnik Zoran Vujasin te dodao da je njegov klijent s njih još šestero u ćeliji što smatra potpuno neprimjereno.

Image
'UBIO OKO' /

Širi se snimka Puljka kako spava na sjednici gradskog vijeća. Gradonačelnik se oglasio na Fejsu: 'Video je lažan, pravi je ovdje'

Image
'UBIO OKO' /

Širi se snimka Puljka kako spava na sjednici gradskog vijeća. Gradonačelnik se oglasio na Fejsu: 'Video je lažan, pravi je ovdje'

Slučaj Geodetskog Fakulteta europsko tužiteljstvo otvorilo je službeno prošlog mjeseca kada su uhitili 39 osoba povezanih s Geodezijom, a prošlog petka je otvorena nova istraga protiv Gabrijele Žalac koju osim nabave softvera sada sumnjiče i da je bespovratnim novcem plaćala rođendanske zabave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati europskog tužitelja

Da EPPO ima odlične rezultate najbolje govore brojke. Sa svega 6 tužitelja samo ove godine podignuli su 4 optužnice protiv 12 osoba. Bile su i tri velike akcije uhićenja, s više od 40 uhićenih. Pokrenute su tri istrage i dva proširenja. Donijeli su i dvije presude po sporazumu, za četiri osobe. Ključna razlika od DORH -a je što oni ne odgovaraju nikome u Hrvatskoj. Njihova šefica je u Luksemburgu.

Bivši tužitelj, sada odvjetnik Berislav Živković to ovako objašnjava: "Vrlo teško je utjecati na njihov rad jer bi time defacto utjecali jednom naddržavnom tijelu, a zapravo europski tužitelj je uz našu suglasnost naddržavno tijelo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Gdje su ti premijerovi radari? Žalac i nova afera: Častilo se po restoranima na račun Ministarstva i fondova?

"Postoje kaznena djela gdje se ne može utjecati, naprosto se ne može utjecati u mnogim stvarima. Da li postoje migovi u nekim stvarima to bi trebalo puno bolje istražiti, nekakve sumnje definirati prema javnosti a ne samo paušalno, sve je to na daljinski upravljač", objašnjava Živković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Almin Đapo je, tvrdi njegov odvjetnik, u Remetincu sada koncentriran samo na svoju obranu kako bi objasnio da mu se stavlja nešto na teret po zapovjednoj odgovornosti. Smatra da je ova istraga EPPO-a pravno iživljavanje.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo