NOVI DETALJI AFERE 'DI SU KOLAČI': / Tehnolog Studentskog centra pronašao kolače u košu za smeće, a onda je krenula lavina

Image
Foto: PIXSELL
24.1.2018.
18:34
PIXSELL
VOYO logo

Afera Kolači u Studentskom centru u Zagrebu, u kojem je zamjećano da su nestale velike količine namirnica od kojih se spravljaju kolači, izašla je na vidjelo nakona dva indikatora. Prvi je bio kada je tehnolog pronašao veću količinu kolača bačenih u otpad, a koji su istovremeno bili ispravni, a drugi je bio pronalazak podatka o utrušku 670 kg orašastih plodova u tri mjeseca što je inače dovoljna količina za godinu dana.

Image
IZ SC-A NETRAGOM NESTALE NAMIRNICE ZA KOLAČE: /

Šteta se procjenjuje više stotina tisuća kuna, no to nije sav paradoks

Image
IZ SC-A NETRAGOM NESTALE NAMIRNICE ZA KOLAČE: /

Šteta se procjenjuje više stotina tisuća kuna, no to nije sav paradoks

Podatke poput ovih ispisali su u više izvještaja i priloga predsjednik i članovi Sanacijskog vijeća Studentskog centra, no Jutarnji list donosi revizije u kojima stoji i kako je u slastičarnici SC-a u Savskoj 25 tijekom 2016. utrošeno sirovina u vrijednosti 854.528 kuna, dok je prema normativima SC-a trebalo biti utrošeno 499.882 kune. Tako ispada da je SC, prema izviješću oštećen za 344.363 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod povećalom i supruga državnog tajnika

Kako bi rasvijetlila slučaj ministrica obrazovanja najavila je da će sve prijaviti DORH-u, a o aferi je jučer progovorio i sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak koji je kazao kako je zatražio očitovanje 25 osoba prema lancu odgovornosti. Među njima je i ime samostalne referentice za analizu i kontrolu utroška namirnica u sektoru Prehrana Željke Glunčić, inače supruge državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, Matka Glunčića.

Bošnjak o njenom očitovanju kao ni o drugima ne želi govoriti zbog presumpcije nevinosti, no pozdravlja traženje ulaska DORH-a kako bi se sve istražilo. Ipak, u službenom izvješću Sanacijskog vijeća navode se imena i to baš Željke Glunčić te voditeljice slastičarnice u Savskoj 25 te ujedno predsjednice većinskog Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara RH Biserke Sertić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Glunčić se u izvješću veže pretpostavka da je namjerno propustila dokumentirati cijelu 2016. i ignorirala naputak sanacijskog upravitelja ne bi li se prikrila nezakonita proizvodnja kolača za privatne svrhe na račun SC-a. Navodi se da u svome očitovanju Ž. Glunčić prešućuje da je u njezinu opisu poslova iz ugovora o radu upravo kontrola utroška namirnice te je imala izričit nalog da prikuplja navedenu dokumentaciju, analizira i o tome redovno informira sanacijskog upravitelja.

'Ja sam samo mali kotačić'

Glunčić odbacuje optužbe. "Mali sam i nebitan kotačić u stroju SC-a i po položaju i po plaći. Niti sam imala podatke o utrošku namirnica u navedenoj slastičarnici zbog ukidanja programa koji to prati, niti sam na bilo koji način mogla raditi, niti ikada radila na štetu SC-a. Svoj posao radim stručno u dijelu posla za koji sam zadužena. Bojim se da sam spomenuta samo zbog toga što sam supruga državnog tajnika", kaže ona za Jutarnji, a brani je i sam suprug Matko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja supruga nema nikakvog utjecaja na sporna poslovanja. Kvalitetno obavlja posao i nikada nije bila povezana ni s kakvim malverzacijama", dodaje, pak, on.

Odgovornost za sporna događanja odbacuje i Biserka Sertić, šefica sindikata i slastičarnice. "Dala sam svu dokumentaciju koju sam imala. Ne smatram se odgovornom. Tražili su od mene papire za koje mi nitko nije rekao da ih moram voditi. Nisam sudjelovala ni u čemu. Potpisala sam sve što su mi dali, jesam li tu napravila pogrešku, ne znam", kaže Biserka Sertić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo