NOVI APSURD 'REFORME ŠKOLSTVA': / Tiskali udžbenike s QR kodovima, ali ih učenici ne mogu skenirati jer tableti nemaju kamere

Image
Foto: PIXSELL

U školama tvrde kako im je Ministarstvo dalo uputstva za nabavu tableta, ondje pak kažu kako su 'samo' dali smjernice, a djeca nemaju tablete s kamerama koje su im neophodne

12.10.2018.
16:53
PIXSELL
VOYO logo

Tableti koji su nabavljeni za reformske škole i uključeni u Školu za život nemaju komponentu koja bi im trebala biti neizostavna- kamere. Riječ je o tabletima Noa koje je većina reformskih škola ovoga ljeta naručila od iste tvrtke, Hangar 18, a prema tehničkim specifikacijama koje im je početkom srpnja zadalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U specifikacijama Ministarstva, koje sadrže uputu o operativnom sustavu, procesoru, memoriji, kapacitetu baterije, jamstvu, pa i poželjnoj torbici za tablet, kamere naprosto nisu navedene.

Potvrđuje to ravnatelj zagrebačke V. gimnazije Tihomir Engelsfeld ističući kako je natječaj proveden po uputi ministarstva. "Mi ravnatelji nismo krivi. Gledao sam da naručimo upravo ono što je navedeno", komentira Engelsfeld za Jutranji list. U njegovu gimnaziju tako je stiglo 182 tableta bez kamera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specifikacije

U tvrtki Hangar 18, pak, kažu kako su isporučili točno ono što je od njih naručeno. "Škole su nam poslale specifikacije tražene opreme, a u njima nema kamera. Mi smo kao proizvođač Noa pametnih uređaja za ovu potrebu pokrenuli cijelu proizvodnju uređaja u Kini po dobivenim specifikacijama. Gdje je nastao problem i zašto su zatraženi tableti bez kamera, mi ne znamo", kažu u Hangaru 18 iz kojeg potvrđuju da posljednjih dana primaju pozive ravnatelja škola vezane uz kamere.

U reformskim školama ukupno je pet vrst tableta istog broja dobavljača, a Hangar je najbolje prošao: po njihovim podacima, od ukupno 8000 tableta za 74 Škole za život, njihovih Noa tableta bez kamera je oko 6000. A bez kamera, učenicima je otežan pristup pojedinim novim digitalnim nastavnim sadržajima, pa ostaju i bez predviđene mogućnosti fotografiranja ili snimanja videa za potrebe nastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana ministrice

Zbog ovog propusta, najveći hrvatski izdavač Školska knjiga, koja je za eksperimentalni projekt pripremila 56 udžbeničkih kompleta, zatražit će službeno očitovanje Ministarstva obrazovanja. No, u međuvremenu su školama poslali informaciju s učenikovim korisničkim imenom i zaporkom za pristup digitalnoj inačici udžbenika.

Ministrica Divjak ustvrdila je, pak, kako kamere na tabletima nisu potrebne te da tablete neće mijenjati za druge. Istovremeno, zatražila je da Carnet riješi problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz njenog ministarstva su se pokušali obraniti riječima da nisu poslali upute već smjernice na temelju kojih su škole samostalno birale dobavljače. Ujedno navode kako u školama za život testiraju uporabu tableta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo