Problema napretek / Novi 'Agrokori': državni gubitaši i brodogradilišta bit će velika prijetnja gospodarstvu i građanima

Image
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

'Kronična bolest' hrvatskog korporativnog svijeta nije samo Agrokor, već čitav niz kompanija koje predvode gubitaši u državnom vlasništvu

16.11.2017.
8:22
Duško Marušić/PIXSELL
VOYO logo

Nova "crna rupa" hrvatskog gospodarstva mogla bi opet postati brodogradilišta, koja je država spašavala prije nekoliko godina, a i danas dobivaju potpore iz proračuna, donosi Slobodna Dalmacija.

Na vidjelo je već izašao problem Uljanika i 3. maja. Upozorila je na to Mostova samorska zastupnica Ines Strenja Linić, izjavivši da Uljanik sve više kasni u podmirenju obveza dobavljačima te da je 3. maj svome vlasniku – samom Uljaniku i povezanim tvrtkama iz grupe – isplatio više od 500 milijuna kuna pozajmica, s tim da je 3. maj dobivao novac od države za proces restrukturiranja. Zbog toga će danas ministrica gospodarstva Martina Dalić održati sastanak u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brodogradilište Uljanik lani je ostvarilo neto gubitak od 243 milijuna kuna, a zapošljavaju 1.714 radnika.

S dokapitalizacijom se muče Petrokemija i Đuro Đaković, gdje ukupno radi dvije i pol tisuće ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Đuro Đaković grupu pokušali su ući investitori iz Kuvajta, no navodno se tome usprotivio dio Vlade i HDZ-a, donosi Slobodna Dalmacija.

Kutinska Petrokemija je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 119,5 milijuna kuna, znatno više nego lani. Kompaniji je u travnju ove godine prijetila obustava dijela proizvodnje nakon što je ključni dobavljač odbio isporučivati plin. Izazvalo je to hitan sastanak Uprave s premijerom Plenkovićem. Problem je riješn, no pitanje kada će slične dubioze doći na naplatu kao u slučaju Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo