STIŽE OVAJ TJEDAN /

Nove poplave, odroni, bujice? Europi se približavaju ostaci uragana Kirk

Image
Foto: Profimedia

Meteorološki stručnjaci kažu da bi Kirk mogao uzrokovati višesatne obilne kiše i jake vjetrove i u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva

9.10.2024.
9:45
Profimedia
VOYO logo

Florida se priprema za udar uragana Milton - oluje 5. kategorije koja će vjerojatno donijeti opasne vjetrove brzine do 290 km/h i ostaviti pustoš za sobom. istovremeno jedna druga oluja - ostaci uragana Kirk - kreće prema Europi.

"Iako Kirk više nije klasificiran kao uragan, već kao ekstra tropska oluja, još uvijek je vjerojatno da će uzrokovati štetu i poremećaje u dijelovima Europe kada udari ovaj tjedan. Više ne gledamo tropsku oluju s tipičnom okruglom, simetričnom strukturom oblaka i mirnim okom u središtu" objašnjava meteorolog Lars Lowinski za Euronews

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolaskom na kopno Europe, Kirk će vjerojatno početi utjecati na sjeverni Portugal i sjeverozapad Španjolske od noći s utorka na srijedu. Nije jasno koliko će točno štete prouzročiti na zapadnoj obali Europe. Sa zapadne će obale krenuti na istok-sjeveroistok i stići do Francuske u vremenu od srijede navečer do ranog četvrtka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo jaki vjetrovi vjerojatno će utjecati na veliki koridor od obale Biskajskog zaljeva do istočne Francuske, sjeverozapadne Švicarske i zatim jugozapadne Njemačke kasnije u četvrtak. Najveći udari vjetra mogu dosegnuti 140-150 km/h duž obalnih dijelova zapadne i jugozapadne Francuske i između 100-130 km/h drugdje", objašnjava Lars.

Image
UZBUNA U BIH /

Strah od novih poplava: Naređena evakuacija s ugroženih područja Konjica i Jablanice

Image
UZBUNA U BIH /

Strah od novih poplava: Naređena evakuacija s ugroženih područja Konjica i Jablanice

Lars također upozorava da će jaka kiša biti prijetnja, uglavnom središnjim i sjevernim dijelovima Francuske. Moguće je da bi se mogao proširiti i na Belgiju i zapadnu Njemačku.

“Kirk će vjerojatno dovesti do značajnih utjecaja jakih vjetrova i obilne kiše u navedenim regijama. Utjecaji vjetra uključuju oštećenje drveća i krovova, nestanak struje, blokirane ceste i željezničke pruge. Budući da je drveće prolistalo, utjecaji ove oluje u Francuskoj, Švicarskoj i Njemačkoj bit će veći nego kod sličnih jakih oluja zimi", ističe Lars.

Obilna kiša također bi mogla dovesti do bujica i poplava rijeka te mogućih odrona u planinskim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok bi se visoki valovi i umjereni olujni val potencijalno mogli pojaviti duž središnjih dijelova obale Biskajskog zaljeva, Lars kaže kako se čini da je rizik od poplava prilično nizak jer će vrhunac valova vjerojatno biti oko oseke.

"Unatoč tome, neke lokalne poplave uzrokovane velikim valovima i visokim vodostajima moguće su lokalno u nizinskim područjima u srijedu navečer", kaže on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteorološki stručnjaci također kažu da bi Kirk mogao uzrokovati višesatne obilne kiše i jake vjetrove u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva - ali još nije jasno koliko bi oni mogli biti snažni.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovako uragan Milton izgleda iz svemira i stiže prema Floridi! Ljudi bježe: 'Ako ostanete, umrijet ćete'

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo