NOVE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU U HRVATSKOJ: / Pod nadzorom 1648 osoba, oboljelih i dalje 7; Pušteni Hrvati s kruzera

Image
Foto: Borna Filić / PIXSELL

'Ja vam nemam što više reći, osim da je potvrđen još jedan oboljeli. Testirali smo 187 ljudi, tri su još u pripremi.

1.3.2020.
16:15
Borna Filić / PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj je trenutačno sedmero zaraženih koronavirusom, ali svi imaju blage simptome - rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare nacionalnog Stožera za civilnu zaštitu. Uz sedmero zaraženih još je i 1648 osoba pod nadzorom zbnog sumnje da su bili u konatkatu sa zaraženim osobama ili na područjima zaraze.

Izneseni su i novi podaci za najnovije podatke za Europu i svijet. U svijetu je ih je 87.000, a u Europi 1620.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KORONAVIRUS U EUROPI NE POKAZUJE ZNAKOVE POVLAČENJA: /

Unatoč naporima vlasti, u više zemalja novi slučajevi zaraze

Image
KORONAVIRUS U EUROPI NE POKAZUJE ZNAKOVE POVLAČENJA: /

Unatoč naporima vlasti, u više zemalja novi slučajevi zaraze

Svi zaraženi imaju tek blage simptome

"Ja vam nemam što više reći, osim da je potvrđen još jedan oboljeli. Testirali smo 187 ljudi, tri su još u pripremi. Naših četvero djelatnika s kruzera su pušteni s broda, ali će biti u karanteni u Japanu biti 14 dana. Nema drugih novih vijesti", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

"U Zagrebu je dvoje u izolaciji", a jedan u Rijeci", dodala je epidemiologinja Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je objavljeno da je od koronavirusa obolio još jedan muškarac iz Rijeke, što je bio šesti slučaj zaraze u Hrvatskoj. On je bliski kontakt već oboljelih ljudi iz Rijeke. Prema neslužbenim informacijama, radi se o bratu žene koja je oboljela nakon svog supruga, a svi su u dobrom stanju i imali su blaže simptome, javlja Index.hr.

Dr. Markotić rekla je da su i druge dvije zaražene osobe iz Rijeke dobro, s minimalnom ili nikakvom temperaturom i bez progresije simptoma. U dobrom stanju su i zaražene osobe iz Zagreba. "Zdravstveno stanje je u sklopu blage kliničke slike, stabilno su i zdravi. Sutra ćemo razgovarati o nalazima i simptomima. Nakon što nemaju temperaturu i dobiju dva negativna nalaza smatrat ćemo ih negativnim na koronavirus", rekla je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apel svima koji su bili na područjima zaraze

Jučer su iz nacionalnog Stožera civilne zaštite apelirali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim koronavirusom da u interesu javnog zdravlja ne dolaze na javna okupljanja. To se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Japana, Hong Konga, Singapura, Južne Koreje, Irana te talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piemont. Stožer je građanima također preopručio da se pri pozdravljanju ne rukuju jer je i to mogući način prijenosa virusa.

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) ne trebaju se javljati epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112, dok osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku epidemiologu radi daljnjih uputa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Stožera izdali su i dodatnu preporuku stomatološkim djelatnicima. ""Stomatološka komora je izdala priopćenje. Preporučamo stomatolozima da odgode zdravstveni turizam sa zaraženih područja, ponajviše one koji dolaze iz sjeverne Italije", rekao je ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, prenose Vijesti.hr.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo