djeca iseljenika / Nove demografske mjere: Hrvatsko državljanstvo mogu dobiti iako ne znaju jezik i kulturu

Možda je iznenađujuće, ali hrvatsku putovnicu uopće nije loše imati

27.10.2018.
9:30
VOYO logo

Ako je netko rođen izvan Hrvatske, u njoj nikada nije ni bio, čak i ako ne zna hrvatski jezik i kulturu, ali jedan od roditelja mu je hrvatski iseljenik, po novom može dobiti hrvatsko državljanstvo. Tako stoji u prijedlogu novog Zakona o hrvatskom državljanstvu koje je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo u javnu raspravu. Evo što donose nove vladine demografske mjere.

"Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako će zvučati svečana prisega za potomke iseljenika koji žele postati hrvatski državljani. Toliko hrvatskog jezika valjda će znati, budući da po novom Zakonu on nije uvjet za dobivanje državljanstva. Sada se još uvijek uz jezik, mora polagati test i iz kulture i društvenog uređenja. Za jedan takav priprema se Steve iz Brazila.

"Naš početak je težak, ali ako ne znate kulturu, jezik, kako ćete živjeti u ovom zemlji?", kaže Steve Salaković, student iz Brazila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka pak živi u Njemačkoj samo s hrvatskim državljanstvom. Kaže, drugo mu nije potrebno jer smo u Europskoj uniji.

"U Njemačkoj moraš napraviti, nisam sto posto siguran, ali moraš napravit test gdje znaš dosta kako funkcionira zemlja, politika i zakoni i to na njemačkom jeziku, tako da moraš barem osnovno znati", pojasnio je Luka Tolić, student iz Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni na Filozofskom fakultetu iz različitih razloga uče hrvatski. Iako nove državljane na to ništa neće obvezivati, vlada se nada da će oni to ipak željeti sami.

"Smatram da je u svakom slučaju dobro da se za dobivanje hrvatskog državljanstva pokaže poznavanje hrvatskog jezika, bez obzira na podrijetlo", rekao je Antonio Juričić, lektor Centra za hrvatski kao drugi i strani jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda je iznenađujuće, ali hrvatsku putovnicu uopće nije loše imati, osobito uz neku drugu. Prema Passport Indexu, ona spada među 10 najjačih na svijetu, Hrvati bez vize mogu putovati u 155 zemalja. A u Hrvatsku, i to za stalno, može doći bilo tko s hrvatskim korijenima. Jedini je uvjet da je mlađi od 21 godinu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo