NOVAKOVIĆ NIJE ZADOVOLJNA MILANOVIĆEVIM ODGOVOROM: / 'Dokumentacija je kontradiktorna; Valjda neće ovo biti novi Helsinki'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Komentirala je i aktualnu aferu Beroš Zadravec ali i novi zakon o sprečavanju sukoba interesa

25.8.2020.
20:02
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović, prije dva tjedna otišao je u Albaniju uputio i to na poziv albanskog premijera Edija Rame, s kojim je prijatelj niz godina i kojeg je savjetovao dok nije bio politički aktivan. Iz Ureda Predsjednika odgovorili su kako je „predsjednik Republike Zoran Milanović boravio je u Albaniji u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti i nije pružao savjetodavne usluge albanskom premijeru“.

Image
URED PREDSJEDNIKA ODGOVARA NA OPTUŽBE: /

'Milanović je u Albaniji bio u sklopu predsjedničkih dužnosti'; Evo i tko je sve to platio

Image
URED PREDSJEDNIKA ODGOVARA NA OPTUŽBE: /

'Milanović je u Albaniji bio u sklopu predsjedničkih dužnosti'; Evo i tko je sve to platio

Ipak Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, za RTL tvrdi kako to objašnjenje nije dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo ima iz njegovog Ureda dopis kojim se mediji obavještavaju da će 12. i 13. kolovoza biti odsutan jer ima privatni put u Albaniju. S druge strane danas smo dopili dopis da je bio na službenom putu. Nismo dobili dokumentaciju koju Povjerenstvo traži kako bi se potvrdilo ono što dužnosnik navodi. Morat ćemo ponoviti dopis kako bismo dobili dokumentaciju iz koje se vidi tko je platio put, zbog čega je išao, je li išao službeno ili ne, ovo samo očitovanje nije dovoljno", kazala je Novaković dodajući da će se Povjerenstvo nastaviti baviti ovim slučajem.

Predsjednica Povjerenstva kako su putovanja oduvijek bila interesantna pa pritom podsjeća na odlazak bivše predsjednice Grabar-Kitarović u SAD te putovanje u Helsinki za koje nikad nisu dobili dokumentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da ovo neće biti još jedan Helsinki i da ćemo dobiti dokumentaciju iz koje se može nešto zaključiti i zatvoriti predmet.''

Komentirala je i aferu oko telefonskog razgovora Vilija Beroša i Dijane Zadravec. Novaković je kazala da je i Povjerenstvu snimka bila interesantna, ali za sada ne vidi razlog postupanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku se ne vidi da postoji neki privatni interes koji bi se miješao s javnim interesom dužnosnika Beroša. Ukoliko bi isplivali podaci o nekom njegovom privatnom interesu, tada bi mogli otvoriti predmet. Ukoliko postoji sumnja za neko kazneno koruptivno djelo, to su onda neke druge institucije koje bi se trebale time baviti".

Na upit koliko je sporno što je snimano bez znanja druge strane, Novaković ističe da nije stručnjak za kaznena djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko je meni poznato ne smije se snimati drugu osobu ni puštati takve snimke u javnosti, ali nisam ekspert za to područje", kazala je.

'Novi zakon čekamo već godinama'

S premijerom Plenkovićem Novaković je završila i na sudu zbog svojih odluka. Kaže da je u kontaktu s ministrom Malenicom koji radi na novom zakonu o sukobu interesa te su imenovali svoje predstavnike u radnu skupinu. Zakon čekaju već 2-3 godine, a kada će biti, kaže da ne znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo da se zakon poboljša, ali ne na način da se naše ovlasti smanje, nego naprotiv povećaju. Puno toga čekamo,sudske odluke u vrlo bitnim predmetima, koji će odrediti daljnji put zakona. Čin se da će biti zanimljiva jesen", kaže Novaković dodajući kako očekuje da će zakon biti donesen do kraja godine.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo