KANTE OTIŠLE, PROBLEMI OSTALI / Nova zagrebačka saga sa smećem traje već 10 dana: Miješanog otpada je sve manje, a tko profitira?

Već deset dana je u Zagrebu je na snazi novi sustav prikupljanja otpada. Stanari prijavljuju brojne probleme, a gradonačelnik Tomašević hvali se rezultatima

11.10.2022.
21:13
VOYO logo

Kante za miješani otpad maknute su iz najužeg središta Zagreba centra, ali problemi su ostali. Primjerice, spremnici za papir su pretrpani i u njima ima svega osim papira. Novi sustav tek se uhodava.

"Ljudi ni ne znaju ni kako odvajati ni što jer ja u kantama za smeće pronađem bačenu konzervu cikle", kazala je za RTL Danas Zagrepčanka Nives.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda to nije u teoriji loše, ali to će kod nas profunkcionirati nikada pa ni tad", govori pak Ivan.

Image
GRADONAČELNIK 'PAO' NA ISPITIVANJU /

Novinarka neugodnim pitanjem o razvrstavanju otpada razotkrila Tomaševića: 'To ne biste smjeli raditi'

Image
GRADONAČELNIK 'PAO' NA ISPITIVANJU /

Novinarka neugodnim pitanjem o razvrstavanju otpada razotkrila Tomaševića: 'To ne biste smjeli raditi'

Problem su zeleni otoci, nitko ne zna gdje su

Da problema s odvozom papira ima upozorava i gradski vijećnik Renato Petek. Tvrdi da su gradski kapaciteti puni, a novi ugovori nisu potpisani pa Zagreb nema kamo s papirom. Uz papir, problem je i glomazni otpad. Nema jasnih informacija gdje s njim pa se građani snalaze sami. Najveći problem u središtu grada su zeleni otoci. Nitko ne zna gdje su pa stanari svoj otpad, čak i madrace, ostavljaju tamo gdje ne bi trebali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ako se pita Čistoću – stvari su gotovo idilične. Zagrepčani sve više razdvajaju; miješanog otpada sve je manje, a reciklažna dvorišta sve su punija. Sustav je sve uhodaniji.

"Vidimo to i po prihvatu otpada na reciklažnom dvorištu po broju građana koji dolaze na naša reciklažna dvorišta. Zaista, to je u brojkama 3-4 puta više", kazala je Mirela Strenja, rukovoditeljica Službe za odnose s javnošću zagrebačke Čistoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević: 'Otpad ne ide na istu hrpu'

Gradonačelnik Tomislav Tomašević uvjerava da sav otpad nakon odvajanja ne završava ponovno na istoj hrpi.

"To doista ide na Jakuševec ali ne na jednu hrpu. Tamo je distributivni centar za različite obrade, frakcije i daljnji transport otpada. Plastika i papir se sad odvoze češće nego ikad u gradu Zagreb zato jer se jednostavno više odvajaju", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje znači li to da Pripuz onda zarađuje više nego ikad prije, Tomašević je odgovorio protupitanjem: "Što da vam odogovorim na takvo pitanje?"

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo