Nova trojka pridružila se Mravku u zatvoru

HEP-ov direktor proizvodnje Petar Čubelić te predsjednici nadzornog i upravnog odbora tvrtke Monting PiM Ljubo Bušić i Anto Matić zadržani su u jednomjesečnom istražnom zatvoru.

15.6.2010.
21:14
VOYO logo

arti-201006150676006Petar Čubelić je zadržan u zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Ljubo Bušić i Anto Matić i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Oni će se tako u zatvoru u Remetincu pridružiti bivšem direktoru HEP-a Ivanu Mravku koji je također osumnjičen u tom slučaju.

Odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru na prijedlog USKOK-a donijela je sutkinja istrage Jadranka Mandušić koja na zagrebačkom Županijskom sudu nadzire USKOK-ovu istragu u slučaju HEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čubelića, Bušića i Matića USKOK sumnjiči za pokušaj zlouporabe položaja i ovlasti te davanje mita u vezi s ugovorima za radove na sisačkoj termoelektrani i zagrebačkoj toplani. Mravka se u tom slučaju tereti za pokušaj zlouporaba i primanje mita.

Istražitelji sumnjaju u nezakonitosti pri sklapanju oko 200 milijuna kuna vrijedna ugovora za radove na sisačkoj termoelektrani, koji je trebao dobiti i svoj dodatak od 40 milijuna kuna. Od toga je Mravak navodno trebao dobiti čak dva milijuna eura provizije. No to je podmićivanje izostalo jer su u HEP-u već počele istrage, a Mravak je završio u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod sumnjom policije i USKOK-a je i aneks ugovora vrijedan 32,5 milijuna kuna za radove na Termoelektrani - Toplani Zagreb, za koji je Mravak navodno u dva navrata primio ukupno 700.000 kuna mita.

U USKOK-u sumnjaju da je navedenim nezakonitostima tvrtka Monting PiM nezakonito stekla gotovo 40 milijuna kuna na štetu HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zlouporabe u HEP-u ''teške'' oko 600 milijuna kuna osim Mravka su već osumnjičeni bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec i čelnik šibenskog TLM-a Ivan Koštan.

arti-201006140906006Sumnja se da je HEP oštećen jer je šibenskom TLM-u po nerealno niskim cijenama prodavao struju koju je na međunarodnom tržištu nabavljao po nekoliko puta višoj cijeni te ju dostavljao mostarskoj tvrtki 'Aluminiju'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za poticanje na zlouporabe u ovom slučaju prijavljeni su i umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član nadzornog odbora HEP-a Zdenko Jurčić koji se brane sa slobode.

Prethodni članak:

arti-201006140576006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo