NOVA TOČKA SUKOBA / Rat pismima vrlo lako bi se mogao pretvoriti u rat veleposlanicima

Rat pismima premijera i predsjednice vrlo bi se brzo mogao pretvoriti u – rat veleposlanicima.

25.2.2015.
16:26
VOYO logo

Što u praksi znači da bi, nakon sukoba zbog preseljenja u rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici i sazivanja sjednice Vlade, imenovanje novih veleposlanika vrlo brzo mogla postati nova točka sukoba predsjednice i premijera.

Ovih dana istječu mandati ukupno dvanaestero veleposlanika. Među njima i onima u Beču, Skoplju, Oslu i Bukureštu. Ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je u Austriju poslati aktualnu tajnicu MVP-a Vesnu Cvjetković, u Bugarsku glasnogovornicu Ministarstva Danijelu Barišić, u Norvešku voditelja Ureda za odnose s EU-om u Ministarstvu Hrvoja Marušića, a u Rumunjsku Davora Vidiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su već dobili agremane zemalja domaćina, no Josipović nije želio na koncu mandata potpisati njihova imenovanja jer je to držao nekorektnim potezom. Odluku će tako donijeti nova predsjednica, u čijim krugovima ne kriju da nisu najzadovoljniji svim predloženim imenima, piše Slobodna Dalmacija.

Dolaze is suprotnih smjerova

Sa svih četvero kandidata Kolinda Grabar Kitarović namjerava i osobno razgovarati, nakon čega će odlučiti želi li riskirati diplomatski skandal i povući diplomate koji su već dobili zeleno svjetlo zemalja u koje su trebali otići, ili će ovdje ipak popustiti Milanoviću i ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić, a svoje favorite za visoke pozicije u diplomaciji predložiti za neko od preostalih praznih mjesta, na kojima procedura imenovanja veleposlanika nije daleko odmaknula. Riječ je o veleposlaničkim mjestima u Turskoj, Albaniji, na Kosovu, u Irskoj, Brazilu, Egiptu, Svetoj Stolici i Kanadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Premijer i predsjednica ponašaju se poput dva automobila na autocesti koja velikom brzinom dolaze iz suprotnih smjerova jedno prema drugom. Četiri i pol milijuna građana taoci su dvoje ljudi koji su plaćeni da rješavaju probleme i vode zemlju, a ne da se ponašaju kao da su u dječjem vrtiću'', ističe politolog prof. dr. Anđelko Milardović. On smatra da bi predsjednica hitno trebala angažirati nekog stručnjaka za ustavno pravo kao svojeg savjetnika kako ne bi vukla krive poteze, poput onog sa zahtjevom za Milanovićevom ostavkom. Izglasavanje povjerenja Vladi može pokrenuti jedino petina zastupnika u Saboru, a taj prijedlog, prema postojećem odnosu snaga u parlamentu, neće proći.

''Situacija u zemlji je pregrijana i subotnji sraz prosvjednika i antiprosvjednika u Savskoj imat će tendenciju ponavljanja. U tako naelektriziranom ozračju bolje je raspisati prijevremene izbore nego produbljivati sukob'', zaključuje Milardović. http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/276187/Default.aspx

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo