ministar financija gost rtl-a danas / Nova porezna reforma - rasterećenje plaća i smanjenje PDV-a! Marić za RTL: 'Otvara se prostor za rast zaposlenosti i plaća!'

'Taj paket ćemo finalizirati u narednim danima. I onda ćemo ga prezentirati javnosti'

20.6.2018.
18:49
VOYO logo

Rasterećenje plaća i smanjenje PDV-a mjere su nove porezne reforme koje bi trebale stupiti na snagu od siječnja sljedeće godine. 

Riječ je o paketu mjera koje još trebaju prihvatiti koalicijski partneri. No, s jednim su, čini se, već sve dogovorili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedno smanjenje tereta na plaće- dogovor je vladajućih HDZ-a i HNS-a. 

"Razgovarali smo i približili naše stavove, naravno da je njihova želja bila smanjenje stope PDV-a, a naša rasterećenja plaće, i na taj način povisivanje plaća", kaže Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PDV bi se tako, kako je već premijer i najavio, smanjio s 25 na 24 posto. Predizborno je to obećanje HDZ-a, a sljedeća godina i krajnji rok za ispunjenje. Za građane nema dvojbe - znaju što bi radije.

No, rasterećivanje tereta na plaće ne znači i povećanje plaća.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uloga države da cijena rada bude manji, ali poslodavac odlučuje da li će ga usmjeriti prema radniku, mi nemamo tog alata", kaže Vrdoljak.

S dogovorom HDZ-a i HNS-a nisu upoznati i drugi koalicijski partneri. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je točno da su se našli i dogopvorili ja se nadam da imaju i dovoljan broj ruku da to izglasaju", ističe Branko Hrg (HDS) saborski zastupnik.

On se zalaže za rasterećenje plaća svim građanima. Naime, prema razgovorima ministra Marića i Vrdoljaka povisile bi se plaće onih koji imaju netto plaće iznad 17.500 kuna. Do sada su one oporezivane po stopi od 36 posto, a sada bi 24 posto. A veću stopu imale bi plaće iznad 35 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SDP-u o tome kažu. 

"Neke projekcije koje sam radio,  pokazuju da se ovdje umiješao korporativni sektor i njihovi lobisti i jer te mjere idu u korist njima a ne radnicima", ističe Branko Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, jedna od novih mjera je i smanjivanje doprinosa za zapošljavanje i doprinosa za zaštitu na radu. To bi značilo, ovisno o plaći, oko 200 kuna više na plaći svima. Stručnjaci mjere pozdravljaju. 

"Ipak moramo biti svjesni da bi za hrvatsku treba jedna cjelovita porezna reforma .. i da se uvede drugi porezni oblici", jasno će glavni analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere koje su iscurile ipak nisu konačni paket o čemu će vjerojatno ovisiti i reakcija javnosti. 

O svemu ovome u RTL-u Danas razgovarali smo s ministrom financija Zdravkom Marićem

Ministre, čuli smo HNS-ovog predsjednika Ivana Vrdoljaka kažu da su sve s vama dogovorili. Od 1.1.2019. smanjenje PDV-a i rasterećenje plaća? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je paket mjera koji smo već najavili. Ja bi rekao treću godinu zaredom. Dakle, podsjetit ću sve da smo na početku ovog mandata išli s prvim paketom mjera, prošle godine također. I već smo početkom ove godine rekli da ćemo ponovno uzeti cjelokupni porezni sustav u razmatranje. Kako smo onda bili najavili, prvi smjer je bio izravno rasterećenje poreza na dohodak i dobit, a da ćemo u nastavku porezne reforme između ostaloga uzeti u obzir i PDV, odnosno ostale potrošne poreze. Ali, da nećemo gledati samo taj porezni oblik nego sve skupa. Dakle, još uvijek taj paket ćemo ja bih rekao finalizirati u danima koji slijede. Nakon toga imamo internu komunikaciju i raspravu na razini Vlade. Naravno, i s partnerima. Nakon toga ćemo taj paket i prezentirati javnosti. 

Je li ovo ideja HNS-a ili HDZ-a? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se to odvija u ministarstvu financija. Ministarstvo u okviru radne skupine koju smo osnovali još 2016. Ovaj put smo išli s užim i manjim brojem ljudi, da pokušamo biti malo efikasniji i brži.

HDS-ov Branko Hrg rekao je da nema šanse da podrže ikakvu poreznu reformu koja će dovesti do povećanja plaća onih koji su puno iznad minimalne plaće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada budu čuli cijeli paket uvjeren sam da će biti zadovoljni. Namjera nam je da standard i plaće budu bolje. Jedino je porast plaća moguć sinergijskim djelovanjem. Ako stvaramo prostor da se smanjuju troškovi rada, onda otvaramo prostor da za željene efekte - rast zaposlenosti i rast plaća.

Važno je za reći - želimo stopu PDV-a u ovoj fazi već gledati. Odmah se otvara i pitanje oko korekcija cijena. Ako i ne dođe do korekcije cijena, nadam se da će doći do nekih indirektnih promjena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O dvije milijarde kuna manjka u proračunu kaže.

Mi smo javne financije doveli do uravnoteženje. Jasan stav - dugoročna održivost javnih financija, da pametno trošimo, a da svaki eventualan višak u prihodu koristimo za smanjenje javnog duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće se nekome uzeti?

Ne treba se nitko bojati. Drago mi je da o porezima razgovaramo. Kamo sreće da poreznim promjenama možemo riješiti sve probleme našeg društva. I ove porezne izmjene će imati pozitivan efekt, ali ne mogu ostati usamljene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prosvjedu za smanjenje cijena goriva - pitanje je hoće li cijene goriva cijene ići dolje?

Pratili smo i mi inicijativu. Legitimno pravo. Po potrebi Vlada će spremno reagirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li trošarine nakon sezone pasti - da ili ne.

Vodit ćemo brigu o tome, nećemo dopustiti da na taj način dođe do ugroze standarda građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor pogledajte u videu ispod.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo