NOVA INTERNETSKA PRIJEVARA DRUGAČIJA JE OD PRIJAŠNJIH: / Pisana je na poseban način; budite jako oprezni

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Kruži novi ucjenjivački e-mail, napisan na hrvatskom jeziku, u kojemu stoji da netko posjeduje vaše intimne snimke; budite na oprezu!

1.2.2020.
21:04
Ilustracija: Shutterstock
VOYO logo

Prošlo je nekoliko dana otkako se pojavio novi ucjenjivački e-mail. Naime, mnogi su hrvatski građani na svoju elektroničku adresu primili poruku u kojoj stoji da nepoznata osoba ima njihove intimne snimke. Ta se vrsta prijevare zove "fishing", odnosno pecanje, a riječ je o klasičnoj ucjeni putem e-maila. U samo dva dana kruženja poruke šest osoba je nasjelo te uplatilo traženi iznos, javlja HRT.

Za razliku od nekih drugih, ova poruka je napisana na hrvatskom jeziku. "Ono što je za ovu poruku specifično jest da je pisana na boljoj razini hrvatskog jezika od onih koje su bile prije. Nekada davno smo imali samo poruke na engleskom jeziku, sada je to već sve sofisticiranije. Podignuta je ljestvica zlonamjernih poruka", kaže Svan Hlača, stručnjak u Nacionalnom CERT-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOBILI STE MAIL U KOJEM VAS UCJENJUJU I TRAŽE 950 EURA? Policija upozorava: /

'Ne odgovarajte i odmah promijenite lozinku!'

Image
DOBILI STE MAIL U KOJEM VAS UCJENJUJU I TRAŽE 950 EURA? Policija upozorava: /

'Ne odgovarajte i odmah promijenite lozinku!'

Šteta se mjeri u milijunima

Samo prošle godine više od 4 milijarde elektroničkih identiteta ukradeno je s različitih internetskih servise, a ovaj tjedan kriminalci su na internet stavili na prodaju podatke o više od 30 milijuna kreditnih i debitnih kartica, koje su prikupili tijekom prošlogodišnjeg napada na lanac trgovina Wawa u SAD-u. Stoga ne čudi odakle im vaša adresa elektroničke pošte.

Šteta koju počine kriminalci "fishingom" mjeri se u milijunima dolara, točnije riječ je o gotovo tristo tisuća dolara svaki sat. "Najveći problem je da ljudi sami naprave problem. Te vrste napada ne funkcioniraju automatizirano Ne može vas nitko automatizirano napasti i kriptozaštititi podatke na vašem računalu. Vi, ili netko u firmi mora nasjesti na nekakav trik, otvaranjem poruke, maila i slično - što logično vodi na to da se otvori neka aplikacija koja to napravi", kaže Lucijan Carić, stručnjak za sigurnost informacijskih sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitcoini kao sredstvo plaćanja

Iz Službe kiberentičke sigurnosti MUP-a pozivaju na oprez, osobito kada je riječ o poslovnom sektoru. Kod internetskih prijevara najčešće se rabe bitcoini kao sredstvo plaćanja, a lažne poruke šalju se s IP-adresa iz cijelog svijeta. Uplaćeni bitcoini prebacuju se na niz drugih računa kako bi se zameo trag novca. "'Novac' se podiže u elektroničkim mjenjačnicama, gdje se onda prebacuje na karticu i diže. Taj korak mi čekamo", kaže policijski službenik Službe kibernetičke sigurnosti MUP-a Roland Vizler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo