POTVRĐENO - HRVATI OBOŽAVAJU HDZ / Plenkovićeva stranka uvjerljivo vodi, odmah ih uhvatila euforija: Narugali se svima živima, a posebno novoj omiljenoj meti

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Iako je broj neodlučnih birača pao za 2,71%, što je pozitivan trend, oni su ipak treća politička snaga u zemlji, snaga koja bi sa svojih 15,4% i te kako mogla odrediti relativnog izbornog pobjednika

20.3.2023.
22:11
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

HRejting, istraživanje HRT-a o javnom mnijenju, pokazalo je da unatoč aferama koje su opet snašle HDZ, njihov rejting ne pada. Trenutačno su na 26,1%, što je 10% više od drugoplasiranog SDP-a i njegovih 15,8% (+0,13%).

Iako je broj neodlučnih birača pao za 2,71%, što je pozitivan trend, oni su ipak treća politička snaga u zemlji, snaga koja bi sa svojih 15,4% i te kako mogla odrediti relativnog izbornog pobjednika. Treća je stranačka snaga platforma Možemo! s 9,8%, dok je Most na 9,3% pa je razlika između trećeg i četvrtog samo pola posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rejting, i to najviše, raste još jednoj desnoj političkoj opciji - Domovinskom pokretu koji je sada na 6,8% potpore, a ujedno je i posljednji koji prelazi izborni prag.

Petpostotnom pragu se od preostalih stranaka iz ankete donekle približila samo stranka splitskoga gradonačelnika Puljka, Centar, koji je sada na 3,4%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali na niti 2 posto

Radnička fronta ima 1,6%, Fokus i HSS 1,2%, Socijaldemokrate, trenutačno nabrojniji oporbeni klub zastupnika nastao raskolom SDP-ovog, zaokružilo bi 1,1% birača. Neparlamentarni Ključ Hrvatske i vladajući HNS imaju točno po 1%.

Još manje od toga - 0,9%, dobivaju IDS i Hrvatski suverenisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri zadnje pozicije u anketi drže: stranka pokojnog Milana Bandića (BM365), stranka zastupnice Karoline Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost), bivša stranka zastupnika Silvana Hrelje (HSU) i stranka bjelovarskoga gradonačelnika (HSLS). Zajednička im je biračka potpora koja iznosi samo pola posto.

O rejtingu se oglasila i sama stranka. "Uz rast potpore, HDZ povećao prednost nad regresivnom ljevicom! SDP tavori, a NE možemo i dalje - pada. Prema anketi HRT-a slijede 4. MOST & 5. DP. Centar Ivice Puljka zasad može samo maštati o izbornom pragu", napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo