POČELA UŠTEDA / Doznajemo: U Zagrebu se javna rasvjeta kasnije pali, a Vukovar je već uštedio stotine tisuća kuna

Dok primjerice na autocesti u Austriji, Mađarskoj i Njemačkoj rasvjete gotovo i nema, kod nas sve svijetli kao u Betlehemu

26.8.2022.
19:30
VOYO logo

Noći su u Hrvatskoj sve tamnije. Uštede se zbrajaju na svakom koraku, pa je tako šetnja noću u sve više gradova - uz smanjenu javnu rasvjetu...

Među prvima u gašenje je krenuo Vukovar, a mnogi Zagrepčani čak nisu ni primijetili da se već 10 dana javna rasvjeta pali oko 15 minuta kasnije i isto toliko ranije gasi. Split je pak očito dovoljno bogat da na rasvjeti neće štedjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetla velegrada se neće ugasiti, ali još dugo neće bliještiti kao nekoć. "Ja mislim da je ta ideja super. Živim u Sigetu pored Parka mladenaca, gdje su lampa do lampe - toliko gusto...", kaže Ljiljana Fabijanić iz Zagreba.

Image
MJERE ŠTEDNJE /

Tomašević: 'S HEP-om smo počeli razgovore da li bi se kasnije mogla paliti javna rasvjeta i ranije ugasiti'

Image
MJERE ŠTEDNJE /

Tomašević: 'S HEP-om smo počeli razgovore da li bi se kasnije mogla paliti javna rasvjeta i ranije ugasiti'

"Trebalo bi mijenjati rasvjetu da bude energetski učinkovitija s LED-icama i slično, a ne baš ono, smanjiti...", dodaje sugrađanin Marin Erny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog tjedna gradonačelnik Tomislav Tomašević je rekao da će se svjetla paliti kasnije, a gasiti ranije. "Tu govorimo o nekih pola sata, ali to je već 5 milijuna kuna godišnje", kazao je.

I samo nekoliko dana nakon što je to rekao to se i dogodilo. Kako RTL doznaje, u Zagrebu se svjetla već sada pale kasnije i gase ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vukovaru na rasvjeti štede još od ožujka. "Uštedjeli smo značajne novce, govorimo o stotinama tisuća kuna ušteda", kazao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

6 i pol milijuna kuna su još lani potrošili na javnu rasvjetu u Rijeci, pa sada i oni razmišljaju o mjerama štednje. Što i kako ugasiti ili smanjiti razmatraju i u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada dolazi na naplatu ono što smo pričali zadnjih 20-ak godina da se rasvjeta postavljala gdje treba i ne treba na svakom kozjem putu i makadamu gdje nema prometa. Na taj način se radi veliko rasipanje javne rasvjete i ovo su očajnički potezi do kojih uopće nije trebalo doći", kaže Boris Štromar, dopredsjednik udruge Naše nebo.

Problemi i redukcija posvuda, osim u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku ne mislimo poduzimati nikakve posebne mjere štednje, nema potrebe za tim, imamo osigurana sredstva za to. Nama se neće nikakva cijena povećavati. A dugoročno planiramo promjenu rasvjete u LED", govori zamjernik gradonačelnika Antonio Kuzmanić.

Stručnjak za rasvjetu kaže da jedinice lokalne samouprave moraju biti oprezne prilikom štednje na javnoj rasvjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno bolje je imati prigušenu rasvjetu, nego ugašenu. Najgore je imati svaku drugu ugašenu, a svaku prvu upaljenu. Ili parnu ili neparnu. To gašenje svake druge onemogućuje vozačima da primijeti neku staricu u crnom, nekog dječaka ili psa na cesti neće ih vidjeti i udariti", objašnjava stručnjak za rasvjetu Ranko Skansi.

Dok primjerice na autocesti u Austriji, Mađarskoj i Njemačkoj rasvjete gotovo i nema, kod nas sve svijetli kao u Betlehemu. Računi su ogromni, onečišćenje zraka još i veće, ali sigurnost građana mora biti na prvom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo