KOJE KAZNE PRIJETE UHIĆENIM NAVIJAČIMA? / Odvjetnik Anto Nobilo otkrio kakve posljedice bi mogli snositi BBB-ovci uhićeni u Grčkoj

Na pitanje, bi li cijela grupa navijača mogla odgovarati ukoliko se ne bi pronašao ubojica, Nobilo kaže da postoje i druga kaznena djela

8.8.2023.
20:23
VOYO logo

U Ateni je 80-ak hrvatskih državljana uhićeno. Odvjetnik Ante Nobilo za RTL pojašnjava da sada slijedi zakonski postupak, zavisi kako prema kome.

"Upravo sam čitao da su još dvije grupe huligana uhićene i jedna osoba koja se sumnjiči da je izvršila kazneno djelo ubojstva. Prema tome, netko će vjerojatno samo prekršajno odgovarati ali određeni broj, vjerojatno značajni broj će i kazneno odgovarati", kaže Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovisi o tome koji je postupak, jasno da je kazneni postupak ozbiljniji i dugotrajniji, ali kazne su i daleko ozbiljnije. Dakle, mora se individualizirati situacija svakog od okrivljenika i ovisi o njegovom doprinosu, njegovim radnjama, namjerama će biti usmjereni ili u prekršajni ili u kazneni postupak", pojašnjava.

Treba dokazati individualnu krivnju

Na pitanje, bi li cijela grupa navijača mogla odgovarati ukoliko se ne bi pronašao ubojica, Nobilo kaže da postoje i druga kaznena djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možete odgovarati za sudjelovanje u tučnjavi u kojoj netko drugi liši života, a neke osobe su i teško ozlijeđene. Znači ako se točno ne utvrdi tko je ubio mogu odgovarati svi oni koji su bili na mjestu događaja, tukli se, bili u neposrednoj blizini žrtve. Oni mogu kazneno odgovarati kao osobe koje su sudjelovale u nasilju u kojoj je jedna osoba izgubila život i tada se ne utvrđuje točno tko je ubio. Međutim, prema ovim podacima koji dolaze od policije u Grčkoj, izgleda da su izolirale DNA počinitelja na žrtvi prema tome za očekivati je da će točno utvrditi tko je lišio života tog momka", kazao je Nobilo.

Na pitanje, kakve kazne prijete uhićenima, kaže da opet sve ovisi o kvalifikaciji kaznenog djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onaj tko je neposredno vezan za ubojstvo tog momka i svi njegovi sudionici mogli bi dobiti izuzetno duge zatvorske kazne jer izgleda da su nedavno pooštrili zakon koji regulira nasilje na sportskim natjecanjima. Oni koji su samo sudjelovali u tučnjavi nešto manje će dobiti, a drugi samo prekršajne kazne. Ali sad je sve to prerano reći. Treba se upoznat sa svim činjenicama i jasno - kazna je individualna. Treba se dokazati individualna krivnja svake osobe", zaključuje Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo