bivši tužitelj dorh-a / Nobilo o aferi 'Kum': 'U Državnom odvjetništvu su sve znali, ali su štitili Brkića'

DORH još uvijek nije službeno komentirao 'aferu kum', no bivši tužitelj te institucije otkriva zanimljive podatke

3.10.2018.
22:21
VOYO logo

Štiti li netko u Državnom odvjetništvu leđa Milijanu Brkiću? Logično je to pitanje nakon što je Nacional objavio da je drugi čovjek HDZ-a 2011. odavao tajne policijske istrage prostitutkama i kriminalcima.

Jer - iz MUP-a kažu da su DORH dva puta obavijestili da informacije iz policije cure osumnjičenicima. A DORH na sve - već drugi dan šuti. Ne daju izjave, priopćenje su danas najavili, navodno su ga i pripremili ali večeras su nam se eto samo javili s rečenicom: neće biti priopćenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar Panjkota zato je razgovarao s bivšim tužiteljem državnog odvjetništva Antom Nobilom, koji kaže: svi su sve znali, i da - štitili su Brkića.

"Dušo, moraš malo stati. I moraš promijeniti mobitel". Tako je glasila poruka koju je 2011. dobila svodnica Sara Sikirić, što je policiji bio signal da su njihove tajne mjere provaljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zagrebačkom Hipodromu, kako je Sara Sikirić ispričala policiji, izvjesni N.S. s kojim je tada bila u vezi ispričao joj je da je njegov prijatelj Milijan Brkić dojavio da se nad njome i drugim osobama provode tajne mjere. Dakle, kao i u slučaju Blaža Curića, riječ je o čovjeku koji je bivši suborac Milijana Brkića. 

Policija danas tvrdi kako je o probijanju mjera u slučaju elitne prostitucije ne jednom, već dvaput izvijestila tužiteljstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O svim operativno interesantnim saznanjima o kompromitaciji provedbe posebnih dokaznih radnji, u dva navrata tijekom 2011. godine. Prvi puta krajem lipnja 2011. godine i potom sredinom srpnja 2011., a nakon čega su tim povodom i poduzimane zajedničke mjere i radnje." 

Iako su ga najavili, iz DORH-a stiže obavijest da večeras neće biti objave priopćenja. Poznavateljima sustava to samo po sebi nešto govori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito da ono što je rađeno - a rađene se neke hitne istražne radnje, saslušavani svjedoci - nije bilo zaključka da je tu počinjeno neko kazneno djelo. Jesu li trebali, kao što su neki rekli, tada ispitati Milijana Brkića, to ostaje na njima da vidimo. Ali, nije jasno, dva dana već nema odgovora DORH-a i mislim da je to vrlo znakovito", kaže Dušan Miljuš, novinar Jutarnjeg lista. 

Jer, s jedne strane, dvoje uhićenih u aferi elitne prostitucije osuđeno je na blage uvjetne kazne u za hrvatsko pravosuđe munjevitom postupku. S druge strane, paralelno s time, istraga tužiteljstva o curenju informacija, kako se čini, nije došla ni do kuda. Bivši tužitelj, sada odvjetnik Anto Nobilo, za Direkt otvoreno kaže, već tada se u pravosudnim krugovima znalo da je Brkića zaštitio sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I Ministarstvo unutarnjih poslova u daljnjoj razradi nije radilo dobro, pustilo je da se utječe na svjedoke, a Državno odvjetništvo pustilo se baš nije pretrglo da tako visoko rangiranog policajca procesuira, tim više što su tada bili dosta zaoštreni odnosi između MUP-a i Bajića", kaže bivši tužitelj DORH-a Anto Nobilo.

U vrijeme dok je Brkić bio zamjenik glavnog ravnatelja policije, ministar unutarnjih poslova bio je njegov intimus Tomislav Karamarko, glavni ravnatelj policije bio je Oliver Grbić, a načelnik Uprave krim policije Vitomir Bijelić, koji se danas ne sjeća da mu je izvještaj o Brkiću kao dojavljivaču došao na stol. U Državnom odvjetništvu glavni je bio Mladen Bajić, zagrebačka općinska državna odvjetnica Željka Pokupec vodila je akciju elitna prostitucija, a za bilješke o Brkiću mogao je znati i tadašnji šef USKOK-a Dinko Cvitan. Nobilo je i tu izravan i sumnja na Karamarka, koji tvrdi da o tome ništa nije znao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da mu je on dao zaštitu, ipak je on bio ministar. Netko je morao njega pitati, jer se tu niz ljudi uključio sa nizom radnji da se ta afera stavi pod tepih. Apsolutno je vrh MUP-a to sve morao znati. Kad smo mi koji smo blizu pravosuđa, ali nismo dio državnog sustava, gotovo sve  što je u Nacionalu znali još 2011", rekao je Nobilo. 

Premijer i dalje čeka da se sve do kraja rasvijetli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"DORH je samostalan, neovisan od Vlade i siguran sam da će i glavni državni odvjetnik i nadležne razine DORH-a, kada to ocijene potrebnim, prenijeti i svoju verziju događaja ili svoje stajalište o ovoj temi. Ja na to ne mogu utjecati niti namjeravam dizati telefone i zvati glavnog državnog odvjetnika ni o ovome, ni o bilo kojoj drugoj temi", rekao je Plenković.

Milijan Brkić danas je viđen jedino u sabornici, gdje je predsjedavao tijekom burne rasprave u kojoj je Ivan Pernar s Wikipedije citirao kako je oružje teritorijalne obrane predano JNA u suradnji s SKH-SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pernar je samo govorio činjenice. Da nije bilo tako onda bi oružje završilo u rukama branitelja. Nemojte iskrivljavati povijesnu istinu", rekao je Brkić

"Što se tiče komentara o povijesnim istinama, onima koji ih daju bilo bi bolje da se koncentriraju na svoje djelovanje posljednjih dana i 2011. I da završim, neka prostitucije rade svoj posao", komentar je Peđe Grbina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna se institucija i dalje čeka - Državno odvjetništvo.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo