Kreće prisilna naplata / Godinama nisu platili ni kune, a dobili luksuzne stanove po povlaštenim cijenama

Ministarstvo državne imovine kreće u konačni obračun s povlaštenicima koji ne otplaćuju nekadašnje društvene stanove

9.11.2018.
7:00
VOYO logo

Ministarstvo državne imovine kreće u konačni obračun s povlaštenicima koji ne otplaćuju nekadašnje društvene stanove.

Ministar Goran Marić gostujući u srijedu u RTL-u Danas otkrio je da se protiv takvih neplatiša pripremaju postupci prisilne naplate, a za javnu objavu spremna je i podugačka lista dužnika čiji se dug državi popeo na pet milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovi u elitnim četvrtima

Stanove su kupovali u elitnim četvrtima Zagreba, Splita, Rijeke, Pule. Po povlaštenoj cijeni, na kredite uz kamatu od jedan posto. Rate već godinama ne plaćaju i zato nikad nisu bili kažnjeni ni prozvani. Sve do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sutra ili preksutra ćemo objaviti popis svih dužnika, tih povlaštenika koji  30 godina ne plaćaju tu simboliku. Kupili su stanove za 5 tisuća eura i ne plaćaju 100 kuna mjesečne rate. Među njima ima i bivših dužnosnika i veleposlanika", kazao je jučer ministar državne imovine Goran Marić. 

Otkriveno ih je više od 600. Nakon što im je ministarstvo poslalo prve opomene broj se smanjio na 400 pa su opomene nastavile stizati. Kako doznajemo oko 250 neplatiša svoje dugove još uvijek nije podmirilo. Državi duguju oko 5 milijuna kuna. A mjesečna rata stambenog kredita iznosi im između 100 i 300 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišo Broz već zaradio prijavu, Rohatinski platio sve dugove

Državnu vilu u Samoboru besplatno je koristio i Aleksandar Mišo Broz, sin Josipa Broza Tita, koji je već zaradio prijavu DORH-u. Stanarinu nije plaćao ni bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski, koji je stan od 63 kvadrata platio oko 8 i pol tisuća eura. Ratu od 200-tinjak kuna nije plaćao posljednjih pet godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon nekoliko opomena gospodin Rohatinski je  platio svoje dugove. Međutim, oni koji su imali toliko povlašten status da za minimalan iznos otkupe stan, ima ih još mnogo koji duguju svi su pozvani na plaćanje", kazao je Marić. 

Ako to ne učine, ministarstvo već ima spreman sljedeći korak. Jer putem Državnog odvjetništva priprema se postupak prisilnih naplata kako bi se državna imovina - zaštitila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo