'Najvažnije je imati posao' / Najmoćnije europsko gospodarstvo je u recesiji: Stručnjak otkriva hoće li se to preliti na Hrvatsku i tko je najugroženiji

Image
Foto: Profimedia

Ekonomski analitičar dr.sc. Petar Vušković pojasnio je hoće li se recesija u Njemačkoj preliti i na Hrvatsku

15.7.2023.
17:01
Profimedia
VOYO logo

Motor europske ekonomije, Njemačka, nakon kriza koje su snašle svijet ušla je u recesiju. Od tog se scenarija već mjesecima ranije strahovalo, jer bi Njemačka za sobom u probleme mogla potegnuti i brojne druge zemlje. Slijedi li Europi još jedna, nova, teška kriza?

Ekonomski analitičar dr.sc. Petar Vušković u razgovoru za Net.hr pojašnjava da ulazimo u fazu sporije ekonomske aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemačka ekonomija čija je osnova industrijska proizvodnja, rasla je uz jeftin ruski plin. Ruskog plina više nema, zaokret u energetskoj politici su platili službenom recesijom", kaže nam ovaj stručnjak.

POGLEDAJTE VIDEO: Ekonomski stručnjak Nestić: 'Plaće i mirovine će rasti, recesija će biti blaga, kratka'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz ozbiljnu inflaciju i recesiju Njemačka postaje "crna ovca" Europe. Sve analize ukazuju da Njemačku očekuje neznatan ekonomski oporavak u 2023., ali daleko od ozbiljnog rasta. Strah je realan, važno je da se ostvari ekonomski plus pa kakav god bio", rekao je Vušković.

Dodaje da su građani Njemačke su kontrakciji, a potrošnja je u padu. "Inflacija se za sada ne da. Susjedstvo Njemačke kao i ostatak Europe je u nešto boljoj poziciji, ali treba biti na oprezu. Recesija je prehlada koja lako može zahvatiti i ostatak Europe", pojašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najizloženije susjedne zemlje

Upitan može li se ta recesija iz Njemačke preliti i na Hrvatsku, Vušković smatra da su najizloženija tržišta Češke, Slovačke i Poljske, osobito jer su tržišta povezana kroz automobilsku industriju. "Kod nas će tek statistika potvrditi manji broj dolazaka gostiju iz Njemačke te manju potražnju za robom iz Njemačke. Manja potražnja znači i manji izvoz u Njemačku. Njemačka je naš najvažniji inozemni partner", pojašnjava.

"Na kraju ipak mislim da se njemačka recesija neće ozbiljnije preliti na naše tržište, ali će sigurno utjecati na smanjivanje potencijala rasta koji se predviđa između 2 i 3% u 2023. godini", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zaronili u recesiju /

Europski div se razbolio: Prihodi stagniraju, kamate i inflacija rastu. Hoće li se problem preliti i na Hrvatsku?

Image
Zaronili u recesiju /

Europski div se razbolio: Prihodi stagniraju, kamate i inflacija rastu. Hoće li se problem preliti i na Hrvatsku?

Što se tiče trenutne ekonomske situacije u Hrvatskoj, kaže da je ona povoljna. "Najvažnije je imati posao. To je ekonomsko počelo. Povijesno nikada nismo imali tako nisku stopu nezaposlenosti. Vjerujem da će turizam ipak "proknjižiti" dobar rezultat, sezona je tek krenula", kaže nam.

Dodaje da se investicijska aktivnost poboljšala, a tu su i sredstva iz EU fondova koja će se aktivirati na jesen. "Nepovoljno je to što je politika opet pokazala da ne zna gospodariti resursima. Nova afera nas žalosti, ovaj put nije plin nego struja. To je cijena koju će naposljetku kao i uvijek, platiti poduzetnici i građani", kaže dr.sc. Petar Vušković, dodajući da je "politika prokletstvo ekonomije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo